Antarktika’da dev buzul erirse sular metrelerce yükselebilir

Antarktika’nın batısındaki buz tabakasının geri dönülemez biçimde kopmasının okyanus seviyesinin en az 3 metre yükselmesine neden olabileceği uyarısı yapılıyor.

Küresel ısınmanın doğrudan sonucu olarak kutuplarda bulunan buz tabakaları ile karadaki buzulların erimesinin giderek hızlandığı biliniyor. Bilim insanlarının son gözlemler ise Antarktika kıtasının batısındaki buzulların çözülmesinin neden olacağı tehlikeye işaret ediyor.

Britanyalı uzmanların yaptığı son incelemelere dair yayınlanan açıklamada, Antarktika’daki ‘Pine Island Glacier’in (Pine Adası Buzulu) kopması tehlikesine dikkat çekildi. Northumbria Üniversitesi uzmanlarının katıldığı incelemelerde, okyanusların kutuplara yakın bölgelerindeki ısınmanın sonucu olarak buradaki dev buzul tabakasının kopuşunun önlenemeyebileceği uyarısı yapıldı.

Birleşik Krallık topraklarının üçte ikisine denk büyüklüğündeki buzulların erimesinin durdurulamaması halinde ise, okyanus seviyelerindeki yükselişin ciddi boyutlara ulaşabileceği de vurgulanıyor. Buna göre, okyanuslardaki sıcaklık ortalamasının 1,2 derece artması halinde dahi artık Pine Island Glacier’in tümüyle çözülmesinin önü alınamayacak.

Pine Island Glacier ile bitişiğindeki Thwaites adlı buzulun önemine işaret edilen açıklamada, mevcut durumda bu ikisinin dünyadaki okyanus seviyesinin yükselişindeki payının yüzde 10 olduğu bildiriliyor. Pine Island Glacier’in erimesinin tek başına okyanus seviyesinin 3 metre kadar yükselmesine neden olacağı da araştırmadan çıkan bir diğer sonuç.

Araştırmada yer alan Sebastian Rosier adlı uzman, bugüne kadar yapılan araştırmaların aksine kendilerinin artık bu buzulun erimesinde bir ‘kritik aşamaya’ işaret ettiklerini belirtti.