Arjantin’de 200 milyon yaşında dev bir dinozor bulundu

Arjantin’de Trias devrinin bilinen en büyük dinozorlarından üç kat daha büyük bir dinozor keşfedildi.

Sözkonusu dinozor başkent Buenos Aires’in 1.100 kilometre batısındaki San Juan eyaletinde yer alan Balde de Leyes paleontolojik sitesinde 2015 yılında bulunmuştu.

Bu dinozor, Mezozoik dönemdeki Trias devrine ati. Trias, üç büyük dönemden oluşan Mezozoik zamanın birinci alt bölümü olan jeolojik zaman olarak değerlendiriliyor Günümüzden 251 milyon yıl önce başlayıp 205 milyon yıl önce sona erdiği kabul ediliyor.

Keşfin sonuçları Pazartesi günü Nature Ecology & Evolution dergisinde, ulusal La Matanza Üniversitesi bilim insanları tarafından yayınlandı.

AFP’nin haberine göre San Juan Üniversitesi Doğal Bilimler Enstitü ve Müzesi araştırmacısı Cecila Apaldetti, “Onu bulduğumuzda, farklı bir şey olduğunu anladık” dedi. Apaldetti, bu formun, tüm dinozorlar arasında en büyüğü olduğunu belirterek, “yeni olan bu” dedi.

Araştırmacılar, boyun ve kuyruk omurları, ön ayak kemikleri ve arka ayaklara ait bir kısım kemikler buldu.

Apaldetti, bunların otçul, dört ayaklı ve uzun boyunları ve kuyrukları ile kolaylık sauropoda grubundan ayrıştığını kaydetti.

Şimdiye kadar, dinozorlardaki bu dev boyutların, 180 milyon yıl önce Mezozoik devrin ikinci alt dönemi Jura’da ortaya çıktıkları tahmin ediliyordu.

Araştırmacıların tahminlerine göre, yeni keşfedilen dinozor, 6 ila 7 metre uzunluğundaydı, gençti ve 10 ton ağırlığındaydı. Diğer bir ifadeyle iki ila üç fil ağırlığında