Aşırı sıcaklar: Orman yangınları sürüyor

Avrupa ülkeleri aşırı sıcaklar, orman yangınları ile mücadele ediyor. Portekiz ve İspanya’da orman yangınları sürerken, Fransa’da ise araç kullanımı ozon tabakasını kirlettiği için kullanımda kısıtlama getirildi.

Avrupa’da aşırı sıcaklar sürüyor. Aşırı sıcaklarla birlikte İspanya ve Portekiz’de başlayan orman yangınları da devam ediyor.

PORTEKİZ

Portekiz’in Mochique bölgesinde çıkan orman yangını devam ediyor. Ancak Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü, ısının 45 derecenin altına düşmesi ile birlikte ülke genelinde insanların daha rahat nefes alabildiğini belirtti.

Cuma günü ülkenin güneyindeki dağ silsilesindeki ormanlarda çıkan yangın ise hala sürüyor. Kenti duman ve kül tabakası sararken, insanlar ise bölgeden tahliye edildi. Yangına karşı 1100 itfaiyeci 320 araç, 8 su bombalama uçağı ve helikopterler ile söndürme çalışması sürüyor. Şimdiye kadar 24 kişinin yangından etkilendiği belirtiliyor.

İSPANYA

İspanya’da ise aşırı sıcaklardan dolayı ölü sayısı 6’ya yükseldi. Andalus’un güneyinde çam ağacağı ve okaliptüs ağaçlarının yoğun olduğu ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları ise sürüyor. İtfaiye ekipleri, yangının rüzgar olmamasından kaynaklı kontrol altına alınabildiğini belirtiyor. Yangını söndürmek için 12 bombardıman uçağı kullanılıyor.

Aşırı sıcak dalgasından da şimdiye kadar ülke genelinde 6 kişi öldü. İspanya’nın güneyinde yer yer gündüz 40-42 derece olan ısı akşam ise ancak 35.1’e iniyor.

HOLLANDA

Hollanda’nın Utrechte kentindeki meşhur Dom kilisesinin çanları ve saati aşırı sıcaklardan dolayı Cuma gününden bu yana çalışmıyor. 1857’de yapılan saatin içindeki malzemelerin erimesinden kaynaklı saatin çalışmasını engellediği belirtiliyor.

Rotterdam’da ise deniz seviyesi riskli bir derecede düştü. Sular idaresi Rotterdam’da demirlemiş gemilerin hareket edebilmesi için ülke içinden tatlı suları pompalamak zorunda kaldı.

FRANSA

Fransa’da ise yarın daha fazla ısı bekleniyor. Bordeaux’da ısının 37 derece olması bekleniyor, Paris ve Lyon’da ise 36 derecelik bir ısı bekleniyor.

Havanın ısınması aynı zamanda ozon tabakasının kirlenmesini de beraberinde getiriyor. Paris bölgesi ile Fransa’nın güney ve doğusunda araç kullanımında kısıtlama getiriliyor.

FİNLANDİYA

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de ise bir mağaza, müşterilerine klima ile uyuma imkanı sağladı. Hafta boyunca bu uygulama hayata geçirildi.

ALMANYA

Almanya’da ise aşırı sıcaklardan dolayı bugün ders başı yapan öğrenciler yarım gün okula gitti. Öğleden sonra bazı kentlerdeki okullar kapatıldı.