Avrupa’da sıcaklık rekorunu sebebi insan aktiviteleri

İnsan faaliyetlerinden kaynaklı küresel ısınma olmasaydı, Avrupa ülkelerini geçtiğimiz ay vuran aşırı sıcaklıklar, 1,5 ile 3 derece daha düşük olacaktı.

World Weather Attribution adlı kuruluşa bağlı araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre, insan faaliyetlerinden kaynaklı olduğu belirtilen küresel ısınmanın etkisiyle Avrupa’daki sıcaklar beklenenden de aşırı oldu.

KÜRESEL ISINMA OLMASA BU TÜR DALGALARIN ETKİSİ DAHA AZ OLURDU

Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika ve İngiltere gibi ülkelerde rekorların kırıldığı 22-27 Temmuz tarihleri arasındaki sıcaklıkların küresel ısınmanın etkisiyle gerçekleştiğine dikkat çekildi. Yapılan çalışmaya göre, normal şartlarda yaşanacak bu tür bir sıcaklık dalgasının ortalama 1,5 ile 3 derece arası daha az bir ısınmaya yol açması gerekirdi.

Fransa özelindeki incelemelere dikkat çeken uzmanlar, bu ülkede aşırı sıcaklıkların gerçekleşme ihtimalinin 10 kat daha fazla arttığına işaret ediyorlar. Uzmanlar, küresel ısınmanın etkileri nedeniyle bu ihtimalin arttığına vurgu yapıyor.

SICAKLIK REKORLARI KIRILMIŞTI

Haziran sonunda yaşanan aşırı sıcaklık dalgası ardından Temmuz ayı sonuna doğru birçok Avrupa ülkesini etkileyen sıcaklıklar rekor sıcaklıkların kaydedilmesine neden olmuştu. Fransa’nın başkenti Paris ile Almanya’nın Lingen şehrinde 42,6 dereceye ulaşan sıcaklıklar, Belçika’nın Begijnendijk komününde 41,8; Hollanda’nın güneyinde 40,4 ve İngiltere’nin Cambridge şehrinde 38,7 gibi rekor düzeylere çıkmıştı.

Aşırı sıcaklar yaşlı ve hasta bireyler ile küçük çocuklarda ölüm oranlarının artmasına yol açarken, boğulma oranları veya sıcak havada fiziki kondisyonu zorlayacak şekilde spor yapma nedeniyle ölümler de artıyor.

Bu yılın Haziran ayında Güney, Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerini etkisi altına alan sıcaklar nedeniyle 1880 yılından bu yana en sıcak Haziran ayı yaşanmıştı.