Avustralya’da orman yangınları yayılıyor

Avustralya’nın güney doğusundaki Victoria eyaletinde orman yangınları nedeniyle 30 bini aşkın turist ve yerel sakinin tahliyesi için talimat verildi.

Ülkede aşırı sıcaklar ve şiddetli rüzgarlar, orman yangınlarının giderek yayılmasına neden oluyor. Yetkililer, 30 bini aşkın kişiden, East Gippsland alanını terk etmelerini istedi. Bu bölge, Belçika’nın yarısı kadar büyük bir yüzölçümüne sahip.

Yerel yetkililer tarafından yapılan yazılı bir açıklamada “Yangınlar geniş bir şekilde yayılacak” denildi.

Sıcaklıklar 40 dereceyi aşarken, Melbourn’da şiddetli rüzgarlar bekleniyor. Victoria eyaletinin dokuz kentinden yedisinde yangın riski son derece yüksek olarak değerlendiriliyor.

Victoria acil durumlar yönetim komiseri Andrew Crisp, halen bölgede insanların olduğunu belirterek, mahsur kalabilecekleri uyarısında bulundu. Crisp, “çıkmak için artık çok geç” derken, ilk yardım ekiplerinin de onlara yardıma gitmesinin imkansız olduğuna dikkat çekti.

Yangınlardan en fazla etkilenen Yeni Güney Galler eyaletinde gelecek günlerde hava koşullarının daha da kötüleşmesi bekleniyor. Pazartesi sabahı halen 100 dolayında noktada yangın aktif durumdaydı. Eyaletteki yangınlardan 40’ı halen kontrol altına alınabilmiş durumda değil.

Son aylarda, ülke genelinde en az 3 milyon hektar kül olurken, Eylül ayın başından beri 8 kişi hayatını kaybetti. Büyük Sydney kentinin kuzeyi de yanarken, zehirli dumanlar nedeniyle kenti sık sık nefes alınamaz hale getirdi. Yetkililer, kısa bir süre önce ülkenin bu en büyük kentinde “kamu sağlığı açısından olağanüstü hal” ilan etmişti.

Ülkede yaz mevsiminin yaklaşmasıyla orman yangınları sıklıkla yaşansa da, bu yıl çok erken ortaya çıkması endişeleri arttırdı. Araştırmacılar, küresel ısınmanın yangınlara daha uygun koşullar oluşturduğu tahmininde bulunuyor. Muhafazakar Başbakan Scott Morrison da gecikmeli olarak yangınlar ve iklim değişiklikleri arasındaki bağı kabul etti ancak kömür madeni endüstrisinden yana politikasından geri adım atmayacağını da sözlerine ekledi.