Brezilya’da ormansızlaşma: Bolsonaro’dan sonra katlanarak arttı

Brezilya’da aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun yönetime gelmesiyle birlikte Amazonlar’da yaşanan orman katliamları kat kat arttı.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) tarafından yapılan açıklamaya göre, sadece Temmuz ayında 2 bin 254 kilometrekarelik alandaki ormanlar yok edildi. Bu durum, 597 kilometrekare ormanın kesildiği Temmuz 2018’e oranla 4 kata yakın bir artış anlamına geliyor.

INPE’ye göre, son 12 aylık süreçte ise orman kesimlerinde yüzde 40’lık bir artış söz konusu. Ağustos 2018 ile Temmuz 2019 arasındaki dönemde toplamda 6 bin 833 kilometrekarelik ormanlık alan yok edildi.

BOLSONARO DİREKTÖRÜ GÖREVDEN ALMIŞTI

Geçtiğimiz yıl şaibeli bir biçimde eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın hapse konmasıyla seçimlerde önü açılan aşırı sağcı Jair Bolsonaro ise, INPE verilerini kabul etmiyor.

INPE tarafından yayınlanan veriler için ‘yalan’ ve ‘Brezilya’nın imajına zarar veriyor’ diyen Bolsonaro, kurumun başındaki isim Ricardo Galvao’yu görevden almıştı.

Bolsonaro, haziran ayında açıklanan ve 2018’e oranla yüzde 88’lik bir artış gösterdiği kaydedilen ormansızlaştırmaya ilişkin verileri de ‘gerçeği yansıtmıyor’ diyerek eleştirmişti.

Jair Bolsonaro da tıpkı ABD Başkanı Donald Trump gibi küresel ısınmanın sera etkili gazların salınımlarının artmasıyla bağlantılı olduğu gerçeğini inkâr eden devlet başkanları arasında yer alıyor.

Sera etkili gazların en önemlilerinden olan karbondioksitsin (CO2) salınımının sınırlandırılması için ormanlık alanlar oldukça önemli. Ağaçların CO2’yi hapsederek, salınımı engellediği biliniyor.