Cezayir’de orman yangınları: 71 ölü, bir kişi linç edildi

Cezayir’de orman yangınları kontrol dışına çıktı, en az 71 kişi öldü. Genç bir sanatçı linç edildi. Cumhurbaşkanı iki günlük ulusal yas ilan etti. Kabiliye halkı ise orman yangınlarına yetersiz müdahale nedeniyle öfkeli.

Cezayir’in kuzeyinde gönüllü itfaiyeciler ve halk yangınları söndürmeye çalışıyor. Alevler şimdiye kadar en az 71 kişinin ölümüne neden oldu. Bunlardan 43’ü sivil, 28’i asker.

Sivil Savunma, perşembe günü yaptığı açıklamada 16 vilayette 92 noktada yangının sürdüğünü belirtmişti.  Yangınların 37’si Amazigh halkının yaşadığı Kabiliye bölgesindeki Tizi Ouzou’da, 15’i Tunus ile sınırı olan El Tarf vilayetinde yaşanıyor.

Ülkede hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun iki günlük ulusal yas ilan etti. Cumhurbaşkanı yangın çıkarmakla suçlanan 22 şüphelinin gözaltına alındığını da belirtti. Bunlardan 11’i Tizi Ouzou’da gözaltına alındı.

BİR KİŞİ LİNÇ EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Tebbun, yangınların çoğunun “kriminal” olduğunu savundu. Bir kişi kalabalık bir kitle tarafından linç edildi. Uluslararası Af Örgütü, bu suçu işleyenlerin yargılanmasını istedi. Cezayir yargısı da soruşturma başlattı. Linç olayı Tizi Ouzou yakınındaki bir kentte gerçekleşti. Cezayir İnsan Hakları Örgütü “kundakçı” olduğu iddiasıyla linç edilen kişinin yangınları söndürmek için yardıman giden genç bir sanatçı olduğunu belirtti.

Birçok ülke hava yardımı gönderdi. Fransa’dan iki yangın söndürme uçağı perşembe günü Cezayir’e ulaştı. İspanya ve İsviçre’nin de iki Canadair tipi uçak göndermesi bekleniyor.

Kabiliye halkı da hükümetin kendi bölgelerindeki yangına yeterince müdahale etmediği tepkisinde bulunuyor.