Devlet ve finans sektörü ‘iklim için çalışmakta’ uzlaştı!

Fransa'da hükümet ve finans dünyasınca yapılan toplantı sonucu, küresel ısınmaya yol açan ekonomik faaliyetlerin desteklenmeye son verilmesinde uzlaşıldı.

Küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların salınımının azaltılması için devletlerin özel sektörle birlikte alacağı önlemlerin önemi biliniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016’da imzaya açılan İklim Anlaşması’nın kabul edildiği 2015’teki COP21 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Fransa’da ise, muğlak ifadelere rağmen iklimsel değişikliklerin önüne geçilmesi için çaba sarf edileceği vaadi geldi.

YATIRIMLARA DESTEKLER İKLİM EKSENLİ OLACAK

Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, finans sektöründen temsilcilerle yaptıkları toplantılar sonucunda iklim konusunda birçok ‘angajman vaadi’ aldıklarını duyurdu.  Finans sektörünün küresel ısınmayı engellemeye dönük bir yol izleyeceğini kaydeden Le Maire’e göre, söz konusu politikalar bağımsız kuruluşlarca denetlenecek.

Hükümet ve finans sektörünün vardığı uzlaşı maddeleri arasında 2020 yılına kadar kömür üretiminin finanse edilmesinden vazgeçilmesi, çevreyi kirleten kolların desteklenmemesi veya yenilenebilir enerji yatırımlarına daha fazla destek verilmesi bulunuyor.

Bakan Bruno Le Maire’in açıklamasına göre, Fransa, kömür enerjisinden tümüyle çıkılması konusunda finans sektörünün angajman vaadinde bulunduğu ilk ülke olacak.

Uzlaşma kapsamında bankalar, sigorta şirketleri ve diğer tüm finans kuruluşları, 2020 yılından itibaren müşterilerine daha fazla çevreyi gözeten projelerde yer almaları için çabalayacak.

Finans dünyasının daha fazla iklim eksenli çalışmasını öngören önerilerin 17-18 Temmuz’da Chantilly komününde yapılacak G7 Maliye Bakanları Zirvesi’nde gündeme gelmesi bekleniyor. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Eylül ayında yapılacak BM İklim İçin Eylem Zirvesi’nde bugüne kadar finans dünyasının iklim için yaptığı çalışmalarda sağlanan ilerlemeleri bizzat duyurması planlanıyor.