Devletten İnci Kefali Balığı katliamı

Van’da İnci Kefali Balığının avlanma yasağının olmasına rağmen hemen hemen her gün tonlarca balık kaçak şekilde avlanırken, devlet de dere ıslahı adı altında balık katliamı yapıyor.

Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali Balığı için üreme dönemi olan 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında avlanma yasağı uygulanıyor. Bu tarihler arasında avlanmanın yasak olmasına rağmen hemen hemen her gün tonlarca İnci Kefali Balığı kaçak şekilde avlanıyor. Özellikle göçün en yoğun şekilde yaşandığı Erciş ve Muradiye’de balık katliamı yaşanıyor. Kaçak şekilde avlanma sonucu yaşanan katliama devlet de kepçeleriyle destek veriyor. Van merkezden geçen Akköprü deresinde binlerce balık olmasına rağmen, devlet balıkları katlediyor.

Van Devlet Su İşleri de dere ıslahı adı altında balık katliamı yapıyor. Üreme dönemi olmasına rağmen, Akköprü deresinde ıslah adı altında yapılan çalışma tepkiler neden oldu. Yüz binlerce balığın göç ettiği, Akköprü deresi yapılan ıslah çalışması nedeniyle çamur haline geldi. Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, doğada bulunan tüm canlıların yaşama hakkı olduğunu belirterek, devletin yaptığı balık katliamına tepki gösterdi. Hiçbir gücün bu canlıların yaşamını yok etme hakkına sahip olmadığını belirten Kalçık, koruma adı altında yıllardır İnci Kefali Balığı katliamı yaşandığını söyledi.

‘AKKÖPRÜ DERESİNDE BALIK KATLİAMI YAPILYOR’

Deliçay, Zilan ve Bendimahi derelerinde yoğun balık göçü yaşanmasına rağmen, devletin bu derelerde kaçak avlanmalara göz yumduğunu ve yeteri kadar önlem almadığını dile getiren Kalçık, “15 Nisan ile 15 Temmuz arasında üreme döneminde avlanma yasağı olmasına rağmen, hiçbir önlem alınmıyor. Devlet burada önlem almadığı gibi, İnci Kefali balığının göç ettiği ve ürediği yerlerin başında gelen Akköprü deresinde balık katliamı yapıyor. Üreme döneminde Devlet Su İşleri, Akköprü deresinde neyin çalışması yapıyor? İnci Kefali Balığının üreme döneminde yapılan bu çalışma balık katliamına neden oluyor” dedi.

‘BU DEĞERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ’

Devletin Akköprü deresinde yaptığı katliama herkesin tepki göstermesi gerektiğini ifade eden Kalçık şöyle konuştu: “Bu balık katliamına karşı herkes bir an önce harekete geçmelidir. Yıllardır koruma adı altında ama bir türlü koruyamadıkları İnci Kefali katliamı yaşanıyor. Her yıl milyonlarca balık katliamı yaşanıyor. Bu yılki İnci Kefali katliamı daha da fazla. Her gün hemen hemen tonlarca balık avlanıyor. Bu konuda başta Van halkı olmak üzere tüm halkımız, bu değerimize sahip çıkmalıdır. Bu katliamı artık dur demeliyiz.”