Dünyada açlık artıyor; iklim gıda krizinde en önemli etken

Dünya üzerinde her 9 kişiden biri açlık içinde yaşarken, BM, son 3 yıldır artan açlık tehlikesinin en önemli nedenlerinden biri olarak iklimsel değişiklikleri gösteriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren FAO , FIDA, UNICEF, PAM ve WHO gibi ajanslarca yapılan ortak açıklamada, dünyada açlıkla karşı karşıya olan bireylerin sayısının arttığına dikkat çekildi.

Dünya Gıda ve Beslenme Güvenliği başlığıyla yayınlanan yıllık rapora göre, 2017 yılında 7,5 milyarlık dünya nüfusu içerisinde açlık içerisinde yaşayanların sayısı 821 milyonu buluyordu. Bu sayı 2016 yılında 804 milyon olarak tespit edilirken, kronik beslenme sorunu olan bireylerinin sayısının son 3 yıldır artış gösterdiği kaydedildi.

SON ÜÇ YILDAKİ ARTIŞ EĞİLİMİ DEVAM EDİYOR

Dünya üzerindeki her 9 kişiden birinin kronik gıda yetersizliğiyle karşı karşıya olduğu tespitine yer verilen raporda, bu bireylerin sayısının 2007 yılındaki düzeye yükseldiğine işaret edildi. Rapora göre, 2007 yılından 2015 yılına kadar düşüş gösteren bu sayının son 3 yılda artmasının endişe verici olduğunun altı çizildi.

ÇOCUKLARDA YETERSİZ BESLENMEDE İYİLEŞME, YETİŞKİNLERDE OBEZLİK

Dünya üzerinde her 8 yetişkinden birinin obez olduğu vurgulanan rapora göre, aşırı kilolu bireylerin sayısı artış eğiliminde.

Raporda ‘ilerleme’ olarak sunulan tek nokta ise, yetersiz beslenme nedeniyle gelişimlerinde gecikme olan çocukların oranında düşüş yaşanması. Halen 151 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle fiziki olarak yeterince gelişemediğine işaret edilen raporda, bunun toplama oranının ise yüzde 25’ten yüzde 22’ye düştüğü dile getirildi.

İKLİMSEL DEĞİŞİKLİKLER AĞIR GIDA KRİZLERİNİN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN

Gıda sorununun özellikle Güney Amerika ile Afrika’nın büyük bir kısmında ağırlaştığı ifade edilen rapora göre, Asya ülkelerinde son yıllardaki yetersiz beslenme eğiliminde de yavaşlama başladığı uyarısı yapıldı.

Raporda, küresel ısınmanın etkisiyle meydana gelen iklimsel değişikliklerin tarımsal alanlara verdiği zararların da açlığın artmasında etkili olduğu vurgulandı. İklimsel olayların şiddet derecesine dikkat çekilen raporda, ayrıca birçok bölgede iklimdeki değişkenliklerin buna yol açtığı ifade edildi.

BM ajanslarının raporunda, dünya ülkelerinin açlıkla mücadele için ayırdıkları kaynakları iki katına çıkarmamaları halinde 2030 yılına kadar açlığa son verme hedefinin tutturulamayacağı uyarısına yer verildi.