Ebola salgını Kongo’da 1000'den fazla can aldı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ağustos 2018’den bu yana yaşanan Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı bin sınırını aştı.

Kongo Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, Ebola salgınının doğudaki Nord-Kivu eyaletinde 1 Ağustos 2018’de başlamasından dokuz ay sonra, 1.008 ölüm yaşandı. Sadece 422 kişinin iyileştiği bilgisi verildi.

Sağlık yetkilileri, genel olarak salgının vakaların yüzde 65.9’unca ölümle sonuçlandığın belirtti. Ölümlerin yüzde 51.9’u bir milyon nüfuslu Butemba kenti dolaylarında yaşandı.

Salgını güvensizliğin hakim olduğu bölgelerde etkili oluyor. Sağlık personelleri de sık sık hedef oluyor. Yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, virüsün vurduğu bölgelerde “siyasi manipülasyonlar” nedeniyle çatışmaların alevlendiğine dikkat çekiyor.

Şubat sonu, Mart başında Ebola tedavi merkezlerine yapılan saldırılardan sonra virüsün bulaştığı insanların sayısının arttığı bildirildi. Nisan ayı başında da Dünya Sağlık Örgütü’nün bir doktoru, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Ebola salgını, Aralık 2018’de Beni-Butembo bölgesinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptaline gerekçe olarak sunulmuştu. Bu açıklamadan sonra, Beni kentinde 32 sağlık merkezi saldırıya uğradı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde onuncu kezdir Ebola salgını yaşanıyor. Son salgın, 2014’te 11 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan Batı Afrika’daki salgından sonra bugüne kadarki ikinci büyük salgın olarak ifade ediliyor. Ağustos ayından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 110 bini aşkın kişi aşılandı. Komşu Ruanda ve Uganda’da da sağlık personelleri aşılandı.