Eğitim harcamalarındaki dengesizlik yoksulluğu aşmayı engelliyor

UNICEF tarafından yayınlanan son rapora göre dünya üzerindeki yoksul hanelerin üçte birinde kız çocukları hiç okul yüzü göremezken, eğitime yapılan kamu harcamalarındaki dengesizlik nedeniyle yoksulluğun aşılması mümkün değil. 

Dünyanın 120 ülkesinden eğitim bakanlarını Londra’da bir araya getiren Dünya Eğitim Forumu vesilesiyle yayınlanan raporda, milyonlarca çocuğun okula gidemediğine dikkat çekiliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan rapora göre, yoksul ülkelerdeki çocukların eğitime erişiminin önünde ciddi engeller bulunuyor. Özellikle de kız çocukları bundan ciddi bir biçimde etkileniyor.

HER ÜÇ YOKSUL AİLEDEN BİRİNDE KIZ ÇOCUKLARI OKULA GİDEMİYOR

Raporu açıklayan UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, 42 ülkede yaptıkları çalışma ile eğitimdeki fırsat eşitliği ilkesinden ne kadar uzak olunduğuna dikkat çekti.

Fore, birçok ülkede yoksul hanelerin üçte birinde kız çocuklarının okul yüzü dahi görmediğinin altını çizdi.

ÇOCUKLARDA BAŞARISIZ OLAN ÜLKELER KENDİLERİ DE BAŞARISIZ OLUYOR

Eğitime erişimde eşitliğin ülkelerin kalkınmasıyla bağına işaret eden UNICEF Genel Direktörü, “Tüm dünyada yoksul çocukların (eğitiminde) başarısız olan ülkeler, aslında kendileri de başarısız oluyor” dedi. Fore, bu durumun eğitimde ‘felç edici bir krizin’ göstergesi olduğunu vurguladı.

EĞİTİM HARCAMALARI ARTMADIKÇA EŞİTSİZLİK BİTMEYECEK

UNICEF’in raporuna göre, Afrika başta olmak üzere birçok ülkede en zengin ile en yoksul haneler arasındaki gelir uçurumu eğitime yapılan harcamalara da net bir biçimde yansıyor. Buna göre, incelenen 42 ülkede eğitim harcamaları tüm kesimlere yansıyacak şekilde eşit bir biçimde yapılmıyor.

Birçok ülkede kalabalık sınıflar, yetersiz eğitim almış öğretmenler ve ders materyallerinin yetersizliği eğitim harcamalarındaki dengesizlikle bağlantılı görülüyor.

YAPILAN KAMU HARCAMALARI YARI YARIYA FARK EDİYOR

Yoksulluk nedeniyle milyonlarca çocuğun okula gidemediğinin altının çizildiği raporda, özellikle Sahra Altı Afrika’sı ülkelerinde kamunun yaptığı eğitim harcamalarının farklılıklarına değinildi. Buna göre yoksul hanelerin olduğu alanlara yapılan eğitim harcamaları daha zenginlerin yaşadığı alanlara göre yarı yarıya daha az.

Gine ve Orta Afrika Cumhuriyeti örneklerinin verildiği raporda, yoksul ve zengin çocuklarının eğitimi için yapılan harcamalar arasında 9 kat fark olduğu vurgulanıyor.

EŞİTLİĞE EN YAKIN ÜLKELER KUZEY AVRUPA’DA

UNICEF raporunda eğitim harcamalarının en dengeli ve eşitçe yapıldığı ülkelerin bu yıl da Kuzey Avrupa’dan çıktığı belirtiliyor. İsveç, Danimarka, İzlanda ve Norveç’te eğitim harcamalarının eşitçe yapıldığı ifade edilen raporda, Karayipler’deki ada ülkesi Barbados’un da bu konuda oldukça ileride olduğuna yer verildi.

YOKSULLUKTAN ÇIKMAK İÇİN ÇOCUKLARA EĞİTİM ŞANSI VERİLMELİ

UNICEF raporunda eğitimde geri kalmanın ülkelerin yoksullukla mücadelesine verdiği zarar da hatırlatıldı. Raporun bu kısmını değerlendiren UNICEF Direktörü Henrietta Fore, “Oldukça kritik bir noktada bulunuyoruz. Eğer akıllı ve eşit bir biçimde çocukların eğitimine yatırım yaparsak, onları yoksulluktan kurtarma konusunda en büyük şansı yakalamış olacağız” diye konuştu.