Ehmedê Xanî’nin büstü yerine konulmadı

Doğubayazıt ilçesine atanan kayyum Ulaş Akhan tarafından yıktırılan Ehmedê Xanî'nin büstü, aradan üç aydan fazla zaman  geçmesine rağmen yerine konulmadı.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinin Uluyol Mahallesi’nde bulunan ve Ehmedê Xanî Parkı’nın içerisinde DBP’li belediye tarafından yaptırılan Kürt filozof ve edebiyatçı Ehmedê Xanî anıtı ilçeye atanan Kayyım Ulaş Akhan tarafından 22 Haziran 2017'de sökülmüştü. Yoğun kamuoyu tepkileri üzerine açıklama yapan belediye en kısa zamanda büstü tekrar yerine konulacağını belirtmişti. Ancak aradan 3 buçuk aylık zamana rağmen herhangi bir çalışma yapılmadı.

Büstün yıktırıldığı dönemde gelen yoğun tepkiler üzerine Doğubayazıt Belediyesi şu açıklamayı yapmıştı:  “Belediyemiz tarafından 22 Haziran 2017 tarihinde ilçemiz Büyük Ağrı Caddesi’nde sürdürülen yol yapım, kaldırım ve reflüj düzenleme çalışmaları esnasında, iş makinesi tarafından kenar reflüjün içerisinde bulunan Ahmed-i Hani heykeline kazaen zarar verilmiş olunduğundan heykel Belediye ekiplerimizce yerinden kaldırılmıştır. Belediyemiz tarafından heykelin aynı şekilde yapımı için sipariş verilmiş olup en kısa zamanda yerine montajı yapılacaktır.”

Telefonla aradığımız Doğubayazıt Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ise yeni büstün ilçenin dışında bir yerde heykeltıraşlar tarafından yapıldığını iddia etti: “Büst şehir dışında yaptırılıyor. Buradaki heykeltraşlar yapmıyor. Fakat ne zaman bitirileceğini ben de net olarak bilmiyorum. Sadece bir heykelin şehir dışında yapıldığını biliyorum. Büstün ne zaman yerine konulacağını bilmiyorum. Onun dışında elimizde net bir bilgi yok.”

Parkın etrafındaki duvarı onaran işçiler de büstün ne zaman yerine dikileceğini bilmediklerini söyledi.