Fransa’da iklim yasası: Kısa iç uçuşlar yasaklanıyor

Küresel ısınmayla mücadele için yasanın tartışıldığı Fransa’da Ulusal Meclis, bazı kentler arasında iç uçuşları yasaklayan maddeyi kabul etti.

Ulusal Meclis’te küresel ısınmayla mücadele amacıyla hazırlanan ‘İklim Yasası’ görüşmelerinde onaylanan bir madde, alternatifi bulunan ülke içi havayolu uçuşlarının yasaklanmasını öngörüyor. Yapılan ilk tartışmalar sonucunda kabul edilen madde, Paris, Lyon, Nantes veya Bordeaux gibi şehirler arasındaki uçuşları kapsıyor.

Uçakla uçuşların neden olduğu kirlenmeyi ‘simgesel’ de olsa önlemeyi öngören madde, trenle seyahati 2,5 saatten az olan kentler arasındaki iç hat uçuşlarını kapsıyor. Bu sayede gereksiz uçuşların neden olduğu kirlenme önlenecek.

Ulusal Meclis’te kabul edilen bu madde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunulan ve ‘İklim İçin Yurttaş Konvansiyonu’ adlı sivil toplum ve halk temsilcilerinin sunduğu önerilerden birine cevap olarak sunuldu. Ancak söz konusu konvansiyonda, eğer bir şehirden diğerine 4 saatten az bir sürede tren seferi mümkün ise bu şehirler arasındaki havayolu seferlerinin iptali talep ediliyordu.