Fransa’da nükleer güvenlik çemberi 20 kilometreye çıkarıldı

Fransa’da 2016 yılında alınan bir karar kapsamında nükleer santrallerin çevresinde acil durumlarda önlem kapsamına alınan alanların kapsamı 20 kilometreye kadar çıkarıldı.

François Hollande döneminin Çevre ve Ekoloji Bakanı Ségolène Royal tarafından 2016 yılında alınan bir kararla, nükleer santraller etrafındaki güvenlik çemberi 10 kilometreden, 20 kilometreye çıkarılmıştı.

2,2 MİLYON KİŞİYE UYARI MEKTUPLARI GÖNDERİLİYOR

Ülkedeki onlarca nükleer santralin çevresinde yaşayan 2,2 milyon kişiyi ilgilendiren önlemler, dünden itibaren yürürlüğe girdi. Les Echos gazetesinde yer alan habere göre, nükleer patlama durumunda Özel Müdahale Planları (PPI) adlı önlemler kapsamında bini aşkın yerleşim yerinde yaşayan bireylere resmi mektuplar gönderilmeye başlandı.

Gönderilen mektuplarda, nükleer santrallerin 20 kilometre uzağına kadar yaşayan tüm bireylerden bulundukları yerlerdeki eczane, doktor veya belediyelere başvurarak acil durumlarda kullanacakları iyot kapsülleriyle acil durum uyarılarını almaları isteniyor.

2011 yılında Japonya’nın Fukuşima şehrindeki deprem sonrasında meydana gelen nükleer facia nedeniyle Fransa’da nükleer santrallerin güvenliği gündeme gelmişti. Almanya’nın 2022 yılından itibaren tümüyle kapatacağı nükleer santraller, Fransa’da ise işletilmeye devam edilecek. Ancak güvenlik kaygıları nedeniyle kısmi önlemlerle kamuoyunun tepkisi azaltılmaya çalışılıyor.

BİRÇOK ACİL ÖNLEMİ İÇERİYOR

Nükleer enerjide dünyanın ABD’den sonra ikinci büyük gücü olan Fransa, nükleer teknolojisinde ise ilk sırada yer alıyor. Ülkedeki 58 reaktör ile 19 nükleer santralin 10 kilometrelik çevresinde 600 bin kişiyi ilgilendiren güvenlik önlemleri, böylelikle toplamda 2,2 milyon kişiyi ilgilendirecek. PPI adlı acil önlemler planı kapsamında herhangi bir nükleer kaza durumunda yetkili otoritelerin güvenlik çemberini genişletme yetkisi de bulunuyor.

Plan kapsamında çevrede yaşayanların bilgilendirilmesi, hastanelerin hazırlanması ve ihtiyaç halinde evlerini terk edecek olan bireylerin tahliye edilmesi ve barındırılması gibi önlemler öngörülüyor.

TEHLİKE ARZ EDİYORLAR

Fransa’da halen aktif olan en eski nükleer santral, 1977 yılında inşası tamamlanan Alsace bölgesindeki Fessenheim’da bulunuyor. Yıllardır kapatılması gündemde olan santralin 2020’de kapatılacağı kesinleşti. Ancak ortalama ömürleri en fazla 40 yıl olan santrallerin 30 yıldan sonra ciddi risk oluşturdukları biliniyor.

Nükleer santrallerin kapatılmasından ziyade, sonrasında yapılacak nükleerden arındırma çalışmaları ile elde kalan yüksek radyoaktiviteye sahip atıkların depolanması sorunu bulunuyor.