Fransa’da plastik kullanımını sıfırlama amaçlı kararname

Fransa’da geçtiğimiz yıl kabul edilen ‘israf karşıtı yasaya’ eklenen bir bakanlık kararnamesiyle, plastik ambalajlara aşamalı olarak son verilmesi hedefleniyor.

Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı tarafından yayınlanan kararname, 2040 yılına kadar plastik ambalaj kullanımına son verilmesini hedefliyor. Şimdilik caydırıcı yaptırımlar öngörmeyen ve ‘teşvik’ esasına dayanan kararnamenin ilk hedefi ise, plastik ambalaj kullanımını 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmak.

HEDEF AŞAMALI OLARAK SIFIRLAMAK

Şubat 2020’de parlamentoda kabul edilen bir yasaya eklenen ve ‘Azaltma, Yeniden Kullanma, Dönüştürme’ (3R) başlığını taşıyan kararname ile bireysel, ticari veya endüstriyel alandaki tüm plastik ambalajların kullanımının azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca plastik ürünlerin ‘doğada dönüştürülebilir’ veya ‘doğal kaynaklı’ gibi özelliklerine bakılmaksızın azaltılması temel alınıyor.

Fransa açısından bir ‘ilk’ olarak kabul edilen kararnamenin ilk temel hedefi plastik kullanımını 2025’e kadar yüzde 25 oranında azaltmak. İkinci hedef ise pil veya ampullerin ambalajları örneğinde olduğu gibi ‘gereksiz’ olarak nitelendirilebilecek tek kullanımlık ambalajların 2025 yılına kadar sıfırlanması. Üçüncü hedef olarak ise 2025 yılına kadar tek kullanımlık tüm plastik ambalajların geri dönüşümünün sağlanması.

YAPTIRIM YERİNE TEŞVİKLE HEDEFE ULAŞILACAK

Plastik kullanımını uzun vadede sıfırlamayı amaçlayan Avrupa Birliği (AB) hukukunun yaptırım öngörmeyen hukukuna uyarlanan söz konusu tasarı, hedeflerin tutturulabilmesi için ‘finans teşvikleri’ de içerebilecek.

Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı verilerine göre, Fransa’da her yıl 2,2 milyon ton kadar plastik ambalaj üretiliyor. Bunlar arasında diş macunu tüpü, temizlik ürünleri bidonları gibi plastik kaynaklı diğer tüm ambalajlar da bulunuyor. Aynı veriler, bu tür ambalajların sadece yüzde 27’lik bir kısmının geri dönüşümle yeniden kullanılabildiğini gösteriyor.