Fransa, zehirli böcek ilaçlarını yasakladı

Fransa’da bitlileri yıkıcı böceklerden korumak adına kullanılan neonicotonoidlerin kullanımı bu Cumartesi’den itibaren yasaklandı. Arı savunucuları memnun, tarımcılar öfkeli.

Néonicotinoidler, böceklerin merkezi sinir sistemlerini hedef alan zehirli madde sınıfına giriyor. Fransa, bu kapsamdaki beş madde olan “clothianidin, thiamethoxam, imidacloprid, thiacloprid ve acetamiprid” kullanımını yasakladı.

Bu zehirli ürünlerin, polenleyici kolonilerin yoğun bir şekilde azalmasına neden olduğu belirtiliyor.

Neonicotinoidler bu Cumartesi’den itibaren Fransa’da yasak. Avrupa Birliği ise 19 Aralık’tan itibaren üç böcek ilacı olan “clothianidin, thiamethoxam, imidacloprid”i yasaklayacak.

1990’larda ortaya çıkan bu moleküller, böceklerin sinir sistemlerine saldırıyor. Düşük dozda bile olsa, bal arıları ve yabanarılarının yön kaybetmesine, kovanlarına bir daha bulmamalarına ve erkek arı spermlerinde bozulmalara yol açıyor.

Fransız hükümeti, tarım dünyasından gelen tepkiler üzerine bu geçiş sürecinde tarımcılar alternatif bulmaları için yardım edeceklerini açıkladı. Ancak tarımcılar, bunun “çıkmaz” bir yol olduğunu savunarak, alternatif yöntemlerin daha fazla iş ve emek gücü gerektirdiğini söylüyor. Tarımcılar, mısır ve pancar için özel izin istiyorlar.

Getirilen yasaklar arılar ve arı savunucuları için ise iyi bir haber. Sivil toplum örgütleri ve arıcılık sektörü, 2016’da kabul edilen ve 1 Temmuz 2020’ye kadar geçerliliği olan biyoçeşitlilik yasası konusunda endişelerini sürdürüyorlar. Bu yasa, bazı vakalarda böcek ilaçlarının kullanılmasına olanak tanıyor. Ekolojik Geçiş Bakanlığı, bu yasanın sadece düşük miktarlarda “acetamiprid” için geçerli olduğunu belirtiyor.