Glifosatı tümüyle yasaklayan ilk ülke Avusturya

Tarımda kullanılan ve kanserojen etkisi bilinen glifosat içeren herbisitleri yasaklamakta çekinen AB’ye karşı Avusturya, glifosatı yasaklayan ilk ülke oldu.

Avusturya Parlamentosu’nda yapılan oylamada, glifosat kullanılarak üretilen tarım ürünlerinin yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

Oylamada Başbakan Sebastian Kurz liderliğindeki muhafazakâr ÖVP’nin tavrına karşılık sosyal demokratlar (SPÖ), Yeşiller, Liberaller (Neos) ile aşırı sağcı FPÖ’nün yasak yönünde oy kullanması dikkat çekti. Yasa tasarısı muhalefetteki SPÖ tarafından getirilmişti.

Parlamento oylamasıyla yasaklanan glifosat, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘olası kanserojen’ ilaçlar arasında gösteriliyor.

AB’DE TÜMÜYLE YASAKLAYAN İLK ÜLKE OLDU

Oylama ile yıllardır tarımda glifosat kullanımının yasaklanması konusunda ortak bir tutum almakta zorlanan Avrupa Birliği (AB) içerisinde bir ilk gerçekleşmiş oldu. Avusturya, birlik içinde glifosat kullanımını yasaklayan ilk ülke olarak öne çıktı. AB’ye bağlı sağlık ajanslarının incelemeleri sonunda, milyarlarca Euro satışı yapılan glifosatlı tarım ilaçlarının kanserojen olduğuna dair iddialar ‘kanıtlanamamıştı’.

Avusturya’daki kararla, ülke içinde veya dışında üretilen ve glifosat kullanılan tarım ürünleri yasaklanmış olacak.

WHO’NUN UYARILARINA RAĞMEN UZLAŞI YOK

Tarım ekiminde kullanılan ve zararlı otları yok etmeyi amaçlayan ilaçların (herbisitler) birçoğunda glifosat bulunuyor. Yıllardır WHO tarafından kanserojen olabileceği gerekçesiyle kullanımının sonlandırılması tavsiye edilen glifosatın yasaklanması için AB’de henüz bir uzlaşı yok. Şimdiye kadar birçok ülke sadece kısmi olarak glifosat yasağını kabul etmişti.