Global Witness: 2018’de 164 eko-aktivist öldürüldü

Global Witness isimli sivil toplum örgütü, 2018 yılında maden, sanayi tarım ve orman kıyımına karşı eylem yürüten 164 eko-aktivistinin öldüğünü açıkladı.

Bugün yayınlanan bir rapora göre, binlerce eko-aktivist de maruz kaldıkları baskılardan dolayı sindirildi.

Global Witness’in raporuna göre eko-aktivistlerin en çok saldırı, baskı ve ölüme maruz kaldığı ülke ise Filipinler. Bu ülkede 30 aktisvit öldürüldü.

Kolombiya’da 24 ve Hindistan’da ise 23 aktivist öldürüldü. Guatemala’da ise 16 eko-aktivist yaşamını yitirdi. Guatemala nüfusuna göre ölüm oranı ile en çok eko-aktivistin öldürüldüğü ülke oluyor.

Raporda, eko-aktivistlerin öldürülmesinin aynı zamanda dünya genelinde olduğu dile getirildi. Ekoloji savunucularının, ormanları savunan yerli halkların “terörist” olarak nitelendirildiği ve suçlu muamelesi gördüğü de vurgulanan raporu hazırlayan Vicky Tauli-Corpuz, “Bu şiddet insan hakları için ve aynı zamanda istikrarlı bir iklime ihtiyaç duyanlar için tehlike” değerlendirmesinde bulundu.

Eko-aktivist ölüm oranı bir önceki yıla oranan ise düşüş gösteriyor. 2017 yılında 207 kişi öldürülmüştü. Örgüt, bazı bölgelerdeki bilgilere ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılardan kaynaklı, 2018 yılı raporundaki sayının değişken olabileceğini de belirtiyor.

Ölümün en çok yaşandığı protesto gösterisi ise, Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde bakır madeninin protestosunda yaşandığı da vurgulanıyor.

Brezilya’da ise soya üretimi yapan sanayiyi protesto eyleminde 8 kişi yaşamını yitirdi.