Greta Thunberg çevre ödülünü reddetti

Çevreci mücadelede milyonlarca kişiye esin kaynağı olan 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg, kendisine verilen çevreci bir ödülü reddederek, iklimin ödüle ihtiyacı olmadığını belirtti.

“Fridays for Future” hareketine milyonların katılmasında önemli bir rol oynayan Greta Thunberg, parlamenterler arası bölgesel bir işbirliği kurumu olan Kuzey Avrupa Kurulu tarafından Stockholm’de organize edilen bir törende ödüllendirilmek istendi.

Thunberg, hem İsveç hem de Norveç tarafından çevre için yaptığı eylemlerden dolayı seçilmiş ve konseyin yıllık çevre ödülünü kazanmıştı.

Ancak açıklamanın ardından Thunberg’in temsilcilerinden biri yaptığı açıklamada genç aktivistin ödülü veya beraberindeki 350 bin Danimarka kronu (yaklaşık 46 bin 800 euro) almayı reddetti.

Thunberg, Instagram üzerinde yayınladığı mesajda “İklim hareketinin başka ödüllere ihtiyacı yok. İhtiyacımız olan, siyasetçilerimiz ve iktidardaki insanların var olan bilimsel verileri en iyi şekilde dinlemeye başlamalarıdır” dedi.

Bu “büyük şereften” dolayı Kuzey Kurulu’na teşekkürlerini de ileten Thunberg, Kuzey ülkelerinin iklim konusunda “büyük ünlerine” göre hareket etmediği eleştirisinde bulundu.

Thunberg, “Kendimiz bundan dolayı övmekten eksik kalmıyoruz. Güzel sözler eksik olmuyor. Ama reel emisyonlar ve kişi başına ekolojik ayak izimiz sözkonusu olduğu, durum tamamen değişiyor” ifadelerini kullandı.