Gülümseyin, keçiler yüz ifadelerini tanıyor

Yapılan bir araştırmaya göre keçiler, insan yüzündeki farklı ifadeler arasında ayrım yapabiliyor ve öfkeli yüzden çok gülümseme ifadesini tercih ediyorlar.

Keçilere ilişkin araştırma Royal Society Open Science dergisinde yayınlandı. Araştırmanın yazarlarından Christian Nawroth, “İlk kez keçilerin sadece bu ifadelere arasında ayrım yapmakla kalmayıp, mutlu yüzlerle etkileşim içerisine girmeyi tercih ettiklerini gösteriyoruz” dedi.

Araştırmacı ekip, insan yüzlerine ilişkin görüntüler karşısında 20 keçinin davranışlarını gözlemledi. Birleşik Krallık’ın Kent bölgesinde yapılan bu araştırma kapsamında keçilere her seferinde siyah beyaz iki fotoğraf gösterildi. Kişilere ait bu fotoğrafların birinde güleryüz, diğerinde gergin ifade yer aldı. Keçilerin gülümseyen fotoğraflarla etkileşimi tercih ettiği gözlendi.

Araştırmayı yürüten Londra’daki Queen Mary üniversitesinden Alan McElligott, “Bu araştırma çiftlik hayvanları ve diğer türlerle davranış biçimlerimiz üzerine önem arz ediyor zira hayvanların insan heyecanlarını algılama kapasiteleri düşünülenden daha yaygın olabilir” dedi.

İnsan heyecanlarını tanıyan memeliler sadece keçiler değil. Köpekler, yüzlerdeki ifadeleri çok iyi biliyor. Kısa bir süre önce yapılan araştırmalar, atların da yüz ifadelerini tanıdığı ve hatırlayabildiğini göstermişti.