Hakkari’de halk enkazın farkında ama kalıcı çözüm istiyor

Hakkâri merkezde, kayyum nasıl bir enkaz bıraktı, kent sakinleri ne düşünüyor, yeni belediye başkanları nasıl ve hangi koşullarda çalışıyor?

Hakkâri Merkez ilçe de 31 Mart yerel seçimlerini kazanan Halkların Demokratik Partisi HDP’li Eşbaşkanlar Cihan Karaman ve Hümeyra Armut hızlı bir şekilde çalışmalarına başladı.

Onlar çalışmalara başlamasına başladı ama kayyumun 2 buçuk yılda bıraktığı enkaz kolay kaldırılacak türden değil. 200 milyonluk borcun yanı sıra, görüntüde yapıldığı iddia edilen çalışmalar da tek tek patlak vermeye başladı.

Seçim sonrası ilçedeki çalışmalardan ve hizmetten memnun olup olmadıklarını kent sakinlerine sorduk.

Doğma büyüme Hakkâri merkezli olduğunu söyleyen 7 çocuk babası Salih Aşan, “Belediyemizden memnunuz” diyor.

Aşan, şunları ekledi: “Kayyum gibi baştan savma yapmıyor işini farkındayız. Var olan imkânlar ile bizler için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bunu görüyoruz. Bizler de oyumuzu verdik ama işimiz bu kadar ile bitmedi. Şimdi el ele hep birlikte belediyemizi kalkındırma zamanı. Kimin üzerine ne görev düşerse yapmaya hazırız. Elbette su sorunu yol sorunu gibi temel sorunlarımız var. Bizler belediyemizle olduğumuz sürece bunları aşacağımıza inanıyoruz.”

Kayyum zamanı bir takım çalışmaların yapıldığını fakat bunların faydadan çok kendilerine zarar getirdiğini ifade eden Hasan Paksoy ise, “Bizler ilk başta kayyumun da hizmet ettiğini sandık” diyor.

Paksoy, “Fakat AKP’li olanlara çalışmış sadece. AKP’li olan mahallelere biraz çalışma yapılmış ve yandaşların cepleri doldurulmuş o kadar. Bizler bugüne bakınca bir hizmet göremiyoruz. HDP’nin henüz gözle görülür bir çalışmasını görmedik ama inanıyoruz. Hakkâri eski günlerine dönecek” ifadelerini kullanıyor.

Kent sakinlerinden İrfan Uslu, 15 yıldır lokanta işletiyor. “Belediyenin çalışmaları elbette burada yaşayan herkesi ilgilendiriyor ama herhalde en çok biz esnaflara yansıyor etkileri” diyen Uslu, şöyle devam ediyor:

“Yollar bozuk olduğunda mesela arabalar burayı kullanmak yerine başka yerlere gidebiliyor. Ya da toz toprak içinde kalan yollar biz yemekli mekânların niteliğini düşürebiliyor. Bizlerin belediyemizden en büyük temennisi bu yolların bir an önce yapılmasıdır. Bari HDP kalıcı bir çözüm bulsun bu sorunumuza.”

HDP’nin 200 milyon borcu olan bir belediyeyi devraldığına dikkat çeken Mehmet Emin Koru, “Bizler belediyemizin çalışmalarını yakından takip ediyoruz” diye konuşuyor.

Koru, şunları belirtiyor: “Yükleri çok ağır bunun da farkındayız. Sonuna kadar da belediyemizin arkasındayız. Sorunlarımız yok mu elbet var. Ama kayyum gibi acaba bunlar da yer mi? Ceplerini doldurup gider mi? Korkumuz yok. Başkanlarımıza güvenimiz tamdır. 1 yıla kalmadan bu yükü sırtlarından atıp belediyeyi eskisi gibi kalkındıracaklar biliyoruz.”