Hakkari'de sağlık hizmeti yok

Hakkari’ye tayini çıkan doktorlar, genellikle Hakkari Asker Hastanesi’nde görev yapıyor. Burada ise yurttaşlar tedavi edilmiyor.

Hakkari ve ilçelerinde doktor ve sağlık personeli olmadığı için yurttaşlar, tedavi olmak için Van’a ve diğer illere gitmek zorunda kalıyor.

Hakkari merkez olmak üzere Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde, doktor ve yeterli sağlık ve personeli ve ekipmanı olmadığı için binlerce insan tedavi olmak için Van ve diğer illeri gitmek zorunda kalıyor. Göstermelik olarak yapılan hastanelerin içi boş; sağlık personeli atamaları bilinçli olarak yapılmıyor. 250 bin fazla nüfusa sahip Hakkari bölgesinde, branşların çoğunda uzman doktor da yok.

BİNLERCE HASTAYA BİR DOKTOR

Hakkari ve ilçelerindeki ağır hastalar, buradaki hastanelerde tedavi edilmediği için direk Van’a ve diğer illere sevk ediliyor. Hakkari’deki hastaneler sadece hafif hastalara bakıyor. binlerce hastaya bir doktor düşüyor. Ayakta bakılan hastalar daha sonra evlerine gönderiliyor. Özellikle kadın doğum uzmanı olmaması büyük sıkıntılara neden oluyor. Hakkari ilçelerinde hiç kadın doğum uzmanı yok, Hakkari merkezde sadece bir kadın doğum uzmanı bulunuyor. Binlerce insana bir doktor düşmesi, hastaların hayatlarını tehlikeye düşürüyor. Hastalar, sıra almasına rağmen aşırı yoğunluk nedeniyle muayene olmadan geri dönüyor.

VAN YOLUNDA ÖLÜYORLAR

Ağır hastalar, Hakkari ve ilçelerindeki hastanelerde tedavi edilmediği için yakınlarının imkanlarıyla Van ve diğer illere götürülmek zorunda kalınıyor. Birçok ağır hasta, Van’a getirilene kadar yolda yaşamını yitiriyor. Özellikle Çukurca ve diğer ilçelerde ise durum daha da vahim. Buralarda yapılan hastanelerde ne doktor ne de diğer sağlık personeli var.

SAĞLIK HİZMETİ DEVLET GÜÇLERİNE

Yurttaşlar, tedavi olmak için Van’a ve diğer illere gitmek zorunda kalırken Hakkari’ye tayini çıkan doktorlar genellikle Hakkari Asker Hastanesi’nde görev yapıyor. Hakkari Asker Hastanesi’nde tüm bölümlerde doktor bulunuyor. Bu doktorlar sadece asker ve polislere hizmet veriyor. Yurttaşlar ise burada tedavi edilmiyor. Devlet hastanelerindeki tedaviler ise sadece göstermelik. Birçok ağır hasta ağrı kesici verilerek evlerine gönderiliyor. İmkanı olmayan yurttaşlar, ölümü beklemek zorunda kalıyor.