Hasankeyf Koordinasyonu: Tehdit büyük; mücadele edelim

Hasankeyf Koordinasyonu "Su tutma aşamasına geçen Ilısu Barajı Göleti, milyonlarca canlıyı ve Hasankeyf’i tehdit ediyor" dedi. Koordinasyon, kamuoyuna çağrıda bulundu.

Hasankeyf Koordinasyonu tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, "1954’te devlet projesi olarak başlayan Ilısu Barajı ve HES Projesi 23 Temmuz 2019 tarihine kadar Dicle Vadisi’nde 400 kilometre akarsu uzunluğundaki alan içinde yaşayan en az 100’ü endemik ve türü tükenme tehlikesi altında olmak üzere milyonlarca canlı, yaklaşık 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf başta olmak üzere 300’ün üstünde arkeolojik alan, yaşam kaynakları ellerinden alınacak ve birçoğu göç etmek zorunda olacak 100 bin insan için bir risk iken, baraj kapaklarının kapatılmasıyla birlikte tehdit ve tehlikeye dönüşmüş durumda" denildi.

'UYDU GÖRÜNTÜLERİ DEVLETİ YALANLIYOR'

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"20-22 Temmuz günlerinden birinde hiçbir açıklama yapılmadan baraj kapaklarının kapatılmasıyla baraj göleti her geçen gün yeni alanlara doğru büyüyor. 19, 24 ve 29 Temmuz 2019 günlerine ait uydu görüntüleri, resmi makamlarca kayıt dışı yapılan açıklamayı yalanlayan bir durumda. Baraj kapaklarının kapatılması sonrasında, kapak kapatma işleminin deneme amacıyla yapıldığına dair bilgiler kayıt dışı bir şekilde basın mensuplarıyla paylaşılmıştı. Ama şu an ortaya çıkan baraj kapakların deneme amacıyla değil kalıcı amaçla kapatıldığı düşüncesini güçlendiriyor. Buradaki amacın sessiz sedasız toplumu ve kamuoyunu bir oldubittiyle karşı karşıya bırakmak olduğu anlaşılmaktadır.

Baraj göleti her gün büyüdüğü için buralarda yaşayan insanlar da tedirgin, suyun kendi yerleşim ve ziraat alanlarına ne zaman ulaşacağını bilmemektedir."

'YÜZLERCE CANLININ ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR'

Her geçen gün baraj göletinin yüzlerce canlının ölmesine, suda boğulmasına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ilısu’da şu ana kadar oluşan baraj göletiyle bile Türkiye’nin imzacısı olduğu BM sözleşmelerinin ihlal edildiği açıkça ortadadır" diye belirtildi. 

"Birkaç ay içerisinde antik Hasankeyf şehri sular altında kalacak"  uyarısının yapıldığı açıklamada, "Yine Vadi boyunca bulunan 300 höyük sular altında kalacak" denildi.

'ARTIK RİSK DEĞİL, TEHDİT'

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Artık Ilısu Barajı ve HES projesi Antik Kent ve Dicle Vadisi için bir risk olmaktan çıkmış, bir tehdit ve tehlikeye dönüşmüştür. 

Ilısu Barajı ve HES projesi bir an önce durdurulmalı, baraj kapakları kontrollü açılarak ortaya çıkan göl boşaltılmalıdır. Toplumu dikkate almayarak ve baskılayarak değil, yerel halk ve onun tüm temsilcileriyle bir demokratik uzlaşı süreci başlatılmalı ve çözüm arayışına girilmelidir. Bu yıkım projesinin neresinden dönersek dönelim hepimiz için kazançtır."

ÇAĞRI

Hasankeyf Koordinasyonu, açıklamasının sonunda ise şu çağrıyı yaptı:

"Bütün sanatçılara, aydınlara, yaşam savunucularına, siyasi partilere, kadın ve gençlik örgütlerine ve duyarlı her insana açıktan çağrıda bulunmak istiyoruz. Gelin, hep birlikte Hasankeyf ve Dicle Vadisi için birlikte mücadele edelim, bu mücadeleye gündemde olan diğer yıkım projeleriyle ilişkilendirip dayanışma içinde olalım."