Hava kirliliği salgının etkilerini arttırıyor 

Yapılan bilimsel araştırmalar, özellikle yoğun hava kirliliğinin olduğu alanlarda yaşayan bireylerin Covid benzeri virüslerin öldürücü etkisine daha fazla maruz kaldığını gösteriyor. 

Cenevre Üniversitesi (UNIGE) ile Zürih Politeknik Yüksek Okulu (EPFZ) tarafından yapılan çalışmaya göre, havada yoğun biçimde mikro partiküllerin bulunması bireylere salgınlara karşı da hassas hale getiriyor. 

Araştırmaya göre, halen dünyada yaygın olan Covid-19 salgınının ağır formları da hava kirliliğinden etkilenen bireylerde görülüyor.

Araştırmada, özellikle büyük şehirlerde veya sanayi bölgelerindeki hava kirliliği nedeniyle yoğun olan ve 2,5 mikrometreden küçük boyutlarda bulunan mikro partiküllerin birçok grip dalgasında da hastalığın ağır geçmesine neden olduğuna dikkat çekildi. 

UNIGE tarafından araştırmaya dair yayınlanan basın açıklamasında, söz konusu partiküllerin Covid-19 salgınına neden olan SARS-CoV-2 ile birleştiğinde daha ağır sonuçlara yol açtığı kaydedildi. Buna göre, mikro partiküller aynı zamanda salgının biçimini değiştirebilirken, salgın dalgalarının yayılmasına da neden olabiliyor. 

Araştırmaya göre, 2,5 mikrometreden daha küçük boyutlardaki mikro partiküller solunum yollarında iltihaplanmaya ve kanın pıhtılaşmasına (kalınlaşma) neden oluyor. Bundan dolayı ise Covid-19’a yakalanma durumunda hastalık daha ağır bir biçimde etkili olabiliyor.