Hava kirliliği: Tahran’da hafta boyunca okullar kapalı

İran’ın başkenti Tahran’a hava kirliliği oranlarının astronomik düzeylere ulaşması üzerine Cuma gününe kadar okulların kapalı kalacağı açıklandı.

Başkent Tahran'ı bu Pazartesi günü koyu gri bulutlar kapladı. Başkente hakim Elburz dağları görünmez hale geldi. Üçüncü gündür üst üste aynı görüntüler oluşuyor.

Tahran valisi Anuşiravan Muhseni Bandpey, Tahran eyaletindeki tüm okulların hafta boyunca kapalı kalacağını açıkladı. Vali, tahminlere göre hava kirliliği yoğunluğunun metropollerde artacağını sözlerine ekledi.

Pazar ve Pazartesi arasında ince partikül (PM2,5) yoğunlaşması, 24 saat içerisinde metreküp başına ortalama 147 mikrogram olarak ölçüldü. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü’nün 24 saatte metreküpe ortalama 25 mikrogram olarak önerdiği maksimum değerden yaklaşık altı kat daha fazla.

Kuzeydeki Elburz eyaletinde de okullar, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da kapalı kalacak. Bu tedbirle, okul otobüslerinin trafiğe çıkması ve çocukların kirliliğe maruz kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Tahran’daki okullar 15 ve 16 Aralık tarihlerinde de aynı gerekçeyle kapatılmıştı.

1.800 ila 1.800 metre yükseklikte bulunan Tahran’da her yıl Kasım ve Şubat ayları arasında “sıcaklık terslemesi” nedeniyle hava kirliliği zirve yapıyor. Sıcaklık terslemesi olarak ifade edilen fenomende, yüksekteki soğuk hava sıcak ve kirli havanın dağılmasını engelliyor.

Dünya Bankası’nın 2018 yılında yayınladığı bir rapora göre İran’da hava kirliğinin temel nedenlerini ağır vasıtalar, motosikletler, rafineriler ve termik santraller oluşturuyor.

Dunya-e Eqtesad gazetsi, okulların kapatılmasının Tahran’daki hava kalitesini iyileştirmediğini belirterek, bunun yetkililerin alabileceği “en küçük tedbir” olduğunu kaydetti.

Yetkililer kirliliğe karşı ciddi ve kalıcı tedbirler almazken, resmi rakamlara göre İran’da hava kirliliği her yıl 30 bin kişinin ölümüne yol açıyor.