Hayabusa hedefine ulaştı, amacı yaşamın kaynağını bulmak

Japon uzay sondası Hayabusa 2, hedef olarak belirlediği bir göktaşını çevresine ulaştı. Sondanın güneş sisteminin doğuşu ve yaşamın kaynağına dair bilgiler toplaması gerekiyor.

Hayabusa 2 sondası, üç yıllık yolculuktan sonra Çarşamba günü saat 02.35’te Ryugu isimli göktaşına 20 kilometre mesafede konuşlandı. Ryugu, Dünya’ya 280 milyon kilometre mesafede ye alıyor.

Uzay sondası, mesafesini koruyarak, Ryugu göktaşına şiddetli bir şekilde bir cisim atıp, yüzeyde bir şok yaratmak ve oluşan tozları toplamayı öngörüyor.

Hyabusa 2’nin 40 kilomtre mesafeden çekip gönderdiği ilk fotoğraflar, bu görevi yürütenleri heyecanlandırdı. Yuichi Tsuda, “Kraterler görünür durumda, kayalar da, ve coğrafik yapı bir noktadan diğerine değişkenlik gösteriyor gibi” dedi.

Hayabusa’nın temel görevi, karbon ve su içeren bu göktaşında yerdeki tozları toplayarak, güneş sisteminin başlangıcında hangi organik ve sıvı maddelerin olduğunu anlamak olarak özetleniyor. Uzay sondasının 2020’de dönmesi bekleniyor.

Hayabusa’nın ayrıca Minerva 2 adlı bir robotu ve Mascot isimli otonom bir analizörü göktaşına bırakması gerekiyor. Ömrü sadece 12 saat olan robot, göktaşı yüzeyindeki mineralojik bileşimi tanımak için dört enstrüman kullanacak.