HDP, Adıyaman'da tütüncülerle buluştu

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Adıyaman'da tütüncülerle bir araya geldi. Tütüncüler, iktidarın düzenlemelerine tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Adıyaman merkezde bulunan Oturacakcılar Pazarı’nda (Tütüncüler Çarşısı) esnaf  ziyareti gerçekleştirdi. HDP Parti Meclis (PM) üyesi İzzet Karadağ ve çok sayıda partili de Bülbül'e eşlik etti. Ziyarette, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan "yetki belgesi" almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara hapis cezası öngören ve yarın yürürlüğe girecek olan düzenlemenin yaratacağı sorunlar konuşuldu.

ESNAF: BİZİ KANDIRACAKLAR

Ziyarette sırasında düzenlemeye tepki gösteren bir esnaf, "4 dönüm arsa ektim, bana 'şu kadar vergi öde' deseler öderim. Ama kooperatif olursa bizi kandıracaklar” dedi. Bir başka esnaf ise “Bu mesleği dedelerimizden beri yapıyoruz, hiçbir zaman bu kadar kötü duruma düşmemiştik. Yüzde 60 gibi yüksek bir vergilemeden bahsediyorlar, nasıl ödeyelim” diye sordu. Adıyaman halkının yüzde 70'inden fazlasının tütünle geçimleri sağladıklarına dikkat çeken başka bir esnaf da “Eğer yasak gelirse ticaretini yapan birçok dükkan boş kalır. Bundan sadece üreten ya da satan değil, tüketen de etkilenecek. Kooperatifler kurulacak, deniliyor ancak kimse kooperatifin ne olduğunu bile bilmiyor. Tütün yasal bir zemine oturtulsun ama yabancı şirketlerin baskısıyla kimseyi mağdur etmesinler” şeklinde konuştu.

'EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR'

Bülbül, ziyaretlerin ardından konuya dair esnafla birlikte çarşıda açıklama yaptı. Adıyaman’da temel geçim kaynağının tütün olduğunun altını çizen Bülbül, şunları söyledi:

“Adıyaman’da nüfusun yüzde 70’i tütünden elde ettiği gelir ile hayatını idame ediyor. Kentin en önemli ürünü olan tütüne dair bir belirsizlik var. Üretici, tütünün ekimi, üretimi ve satımı konusundaki belirsizlikleri giderilmesini istiyor. Daha önce kabul edilen yasaya göre yarından itibaren tütünün kargo ile iletilmesi ve üretilmesine yasak geliyor. İnsanlar bunu bir sorun olmaktan çıkarılmasını istiyor. Bu alanın devlet tarafından denetlenmesi gerektiği doğrudur fakat denetleyen devlette bir sağırlık, körlük, duymamazlık durumu var. Üretici, satıcı feryat ediyor. Bu sorunun çözümü: Üretici kazanacak. Emeğinin hakkını alamadıktan sonra bunu neden üretsin? Üreticilerin talepleri karşılanmalı, sorun çözüme kavuşturulmalı.”