HPG, 'Cizre fedaisi' Canşêr Jiyan'ı andı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Şubat 2016’da Cizre’de özel harekat kontrol noktasına fedai eylem gerçekleştiren Canşêr Jiyan’ı (Mahsum Biriman) andı.

HPG-BİM, 2016’da Şırnak’ın Cizre ilçesinde fedai eylem gerçekleştiren Canşê Jiyan kod adlı Mahsum Biriman’ı andı. Biriman’ın kimlik bilgilerini açıklayan ve mücadele yaşamına ilişkin bilgi veren HPG-BİM, “bireysel fedai bir eylem olması itibariyle, kapsamlı araştırmalar sonucunda ancak olayın netleştirilebildiğini” belirtti.

HPG-BİM, şu ifadeleri kullandı: “40 yılı aşkın bir süredir mücadele yürüten Kürdistan Özgürlük Hareketi, birçok kahraman yetiştirmiş ve bu kahramanların fedai duruşları temelinde bugünlere ulaşmıştır. Halkının özgürlüğü ve davanın başarısı için hiç gözünü kırpmadan canını ortaya koyan bu yiğit insanlar mücadelenin çok daha büyük anlamlara sahip olduğunu hatırlatmış ve hem biz geride kalan yoldaşlara, hem de halkımıza mücadele kılavuzu olmuşlardır.

Bu değerli fedai kahramanlardan birisi de 12 Şubat 2016 günü sabah saatlerinde Cizre’nin Konak Mahallesi’nde Polis Özel Harekat Kontrol Noktası’na yönelik olarak fedai eylem gerçekleştiren Canşêr Jiyan (Mahsum Biriman) yoldaştır. Faşist TC devletinin, bütün zulmünü Cizre halkına yönelttiği ve bodrumlarda insanlarımızı diri diri yaktığı bir süreçte, bir Botan evladı olarak bu duruma seyirci kalmak istemeyen Canşêr yoldaşımız bireysel inisiyatif kullanarak bu eylemini gerçekleştirmiş ve düşmana ağır bir darbe vurmuştur. Bireysel inisiyatif ile gerçekleştirilen bir fedai eylem olması itibarıyla, yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda ancak bu yaşanan olay netleştirilebilmiş ve bu nedenden ötürü yoldaşımızın şahadeti gecikmeli bir şekilde kamuoyuna duyurulmak zorunda kalınmıştır.”

Açıklamaya göre Biriman, 1991 yılında Cizîra Botan’da yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Mahsum Biriman’ın genç yaşta Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin gerçekleriyle tanıştığını belirten HPG-BİM, Biriman’ın mücadele yaşamına ilişkin şöyle devam etti:

“Şahadete ulaşan amcası Serhat (İsa Biriman) yoldaşın mücadele anılarıyla büyüyen Mahsum yoldaş, mazlum Kürt halkına ve değerli ailesine layık bir evlat olarak yetişir. Abisi Canşêr Turan’ın (Abdurrahman Biriman) gerilla saflarına katılmasıyla birlikte Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne dönük ilgisi artar. Ancak 2007 yılında Karadeniz’e doğru yola çıkan Canşêr Turan arkadaşın Erzincan’da yaşanan şahadetiyle birlikte gerilla saflarına katılma kararı alır ve abisinin kod adını alarak faşist TC sisteminin, halkımıza yaşattığı tüm acıların intikamını almaya yemin eder. Bu temelde 2009 yılında Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılır.

Gerilla yaşamına kısa sürede adapte olan Canşêr yoldaş, içinde yaktığı intikam ateşini sürekli bir şekilde harlayarak, Canşêr Turan yoldaşın izinden Karadeniz’e gitme ve abisinden devraldığı bayrağı zafere ulaştırma arzusuyla mücadele görevlerine sarılır. Kararlı ve gözü pek duruşunun yanı sıra tüm yoldaşlarına karşı taşıdığı derin sevgi ile belleklerde yer edinen Canşêr yoldaş, sürekli bir şekilde “nasıl daha fazla halkıma layık yaşayabilirim” ve “nasıl, bu zulüm ve katliamların intikamını alabilirim” sorularını kendisine sorar ve 2010 yılında kendi önerisi üzerine Özel Kuvvetler Kurumu’na aday olarak seçilir. Gördüğü temel devre ve uzmanlaşma eğitimleriyle büyük gelişmeler kat eden Canşêr yoldaş, bu eğitimlerin ardından fedai kuşağının bir temsilcisi olarak Özel Kuvvetler üyeliğine kabul edilir.

Bir fedai kişilik olarak, kendisini Kürdistan halkına ve Önder Apo’ya adayan Canşêr yoldaş, yalnızca askeri olarak değil, ideolojik-politik olarak da kendini yetiştirmeyi esas alır ve devrim yürüyüşünü bu temelde sürdürür. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, en zor görevlerde bile kendisini çözüm haline getirebilme gücü, yoldaşlarına olan bağlılığı ile bir çok stratejik görevi başarıyla yerine getiren Canşêr yoldaş, arkadaş yapısı içerisinde seçkin bir yer edinir. Kendisine olan özgüveni ile birlikte, kazanmış olduğu yetenekleri, örgütsel duruşu ve her daim gülen yüzüyle tüm arkadaşların beraber çalışmayı istediği Canşêr yoldaş, büyük bir güven abidesi halini alır.

Her daim, faşist düşmanla hesaplaşma gününü hayal ederek, kendisini en büyük atılımlara hazırlayan Canşêr yoldaş, Botan’ın bir öz evladı olarak, 2016’da Cizre’de yaşanan sürece karşı kendisini sorumlu hisseder ve bireysel kararı ile tüm yoldaşlarından habersiz bir şekilde görev alanından ayrılarak Cizre’nin yolunu tutar. Yanına almış olduğu askeri malzemeler ile birlikte doğup büyüdüğü mahallede işgalci faşistlerin kurmuş olduğu bir kontrol noktasında fedai eylem yaparak şehitler kervanına katılır.

Kürdistan halkının bir fedai evladı olarak, Zilanların, Andok ve Erişlerin izinden giderek ölümsüzleşen Canşêr arkadaş, biz geride kalan yoldaşlarına büyük bir direniş mirası devretmiştir. Onun fedai ruhu, düşmana olan kini, halkına ve Önder Apo’ya olan bağlılığı ile yoldaşlık sevgisi, her daim bizlere ışık olacak, Canşêrlerin izinden yürüyen Kürdistan Özgürlük Gerillası, bu değerli-kahraman yoldaşların bıraktığı özgürlük bayrağını, zafere ulaştıracaktır. Bu bağlamda Canşêrleri bağrından çıkaran yurtsever Biriman ailesi ve Cizre halkı, böylesi bir evladı yetiştirdiği için kendileriyle ne kadar gurur duysa azdır. Bilinmeli ki, halkımız, bu kadar tutkulu ve gözü pek evlatlar yetiştirdiği sürece, hiçbir güç tarihin akışını değiştiremeyecek ve halkımızın özgürlüğüne kavuşmasının önünde engel olamayacaktır.

Bu temelde, içinden geçmekte olduğumuz Şehitler Ayı vesilesi ile, Canşêr yoldaşın şahsında tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Başta değerli Biriman ailesi olmak üzere tüm yurtsever Botan ve Kürdistan halkına başsağlığı diliyor, Canşêr yoldaşın anısını ve ideallerini, özgürlük mücadelesini mutlak bir şekilde zafere taşıyarak yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.”