Irkçı saldırı ardından yas ve öfke sürüyor

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat günü gerçekleşen ırkçı saldırı, Avrupa'nın bir çok ülkesinde protesto edildi, saldırıda hayatını kaybedenler anıldı.

Alman bir ırkçının Hanau kentinde iki kafeye düzenlediği saldırıda aralarında Kürtlerin de olduğu 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Perşembe günü çok sayıda kentte düzenlenen anma etkinlikleri ve protesto eylemlerinden sonra, bu Cuma akşamı da bir çok kentte ırkçı saldırıya tepki gösterildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Ostendplatz’da bir araya gelen "Zusammen Kämpfen Stuttgart" bileşenleri bir basın açıklaması yaptı.

Okunan bildiride, "Irkçı ve antisemit saldırılara ve sağcı teröre karşı birlikte mücadele edelim" çağrısında bulunuldu.

Eylemde "Anti-faşist dayanışma”, “Irkçılık bir hastalıktır”, “Kahrolsun ırkçılık" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Miting alanında Hanau'daki ırkçı saldırıyı anlatan el bildirileri dağıtıldı.

OSNABRÜCK

Almanya’nın Osnabrück kentinde de saat 18:00 Demokratik Kürt Toplum Merkezi bir eylem organize etti. Eyleme Alman solcu gruplar da katıldı. Yapılan yürüyüşte, ırkçı saldırı protesto edilerek, hükümete ciddi tedbirler alması çağrısı yapıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag Kürt ve Türkiyeli devrimci gruplar, ırkçı saldırıya karşı bir eylem gerçekleştirdi. Eylem, Alman Başkonsolosluğu önünde düzenlendi. Burada Demokrasi Platformu adına yapılan açıklamada Avrupa’da yükselen ırkçı dalgaya dikkat çekilerek, hükümetlerin izlediği politikaların bu yükselişten sorumlu olduğu tepkisi dile getirildi. Eylemde, Alman hükümetinin faşist AKP-MHP rejimine verdiği desteğe de vurgu yapılarak, bu ilişkilerin faşist politikalara desteğin resmi olduğu kaydedildi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde İDGB (İsviçre Demokratik Güç Birliği)’nin çağrısıyla Stauffacher alanında bir araya gelen yüzlerce kişi ırkçı saldırıyı protesto etti, hayatını yitirenleri andı.

İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı demokratik kurumların katılım sağladığı eylemde yaşamını yitirenler anısına mumlar yakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

Üzerinde “Bir katliama daha izin vermeyeceğiz”, “Yaşasın enternasyonalist dayanışma”, “Faşizme karşı mücadelemizi ortaklaştıralım” yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde İDGB adına bir konuşma yapıldı. İDGB temsilcisi Avrupa’da yükselen ırkçılık ve faşizme değinerek “Üzgünüz ve öfkeliyiz” dedi.

İDGB, “Bu katliamların asıl sorumluları yanlış göçmen politikalarıyla göçmenleri hedef gösteren Avrupa devletleridir. Aşırı sağcı gerek Almanya’daki AFD gerekse İsviçre’de SVP olsun hepsinin politikaları yabancı düşmanlığı üzerinedir. Bizler bulunduğumuz her alanda ırkçılığa ve faşizme karşı birlikte mücadele edeceğiz” vurgusunda bulundu.

Mitingin ardından yürüyüşe geçen eylemciler eylemlerini Helvetiaplatz alanında sonlandırdı.

Aynı amaçla Cumartesi günü Basel kentinde demokrasi çevrelerinin katılımıyla saat 14:00’te bir yürüyüş yapılacak.

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde de yaklaşık 400 kişi, ırkçı saldırıyı kınamak ve hayatını kaybedenleri anmak için bir araya geldi.

Mitingde “Hanau kurbanları bizi uyarıyor! Tüm ırkçı ve faşist örgütlenme ve partiler yasaklansın!” pankartı dikkat çekti.

AHDF, AGİF, ATİF, KON-MED, Anadolu Federasyonu, SYKP, InterBündnis, MLPD, Rebell tarafından oluşturulan Irkçılığa Karşı Ulm İnitiyatifi’nin düzenlediği mitinge AGEB, Sol, DİDF, Alevi Merkezi, HDB Sol Parti, Yeşiller, Sol Parti, CDU ve şehir belediyesinden de katılımlar oldu.

“Faşizme karşı omuza” sloganının sıkça atıldığı eylemi düzenleyen girişim tarafından yapılan açıklamada, ırkçılığa ve faşizme karşı mücadele devam kararlılığının altı çizildi.

KÖLN

Köln’de de binlerce kişi Dom kilisesi önünde toplandı. Yürüyüşe geçilmeden önce kurum ve parti temsilcileri birer konuşma yaptı. Eyleme katılan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, ırkçı saldırıyı kınadı. Sendikalar ve sol örgütler ırkçı saldırıya karşı güçlerini birleştirme çağrılarında bulundu.

Kürtler de yürüyüşte kendi renkleriyle yerlerini aldı. Konuşmalar ardından binlerce kişi, sloganlar eşliğinde Ebertplatz’a yürüdü.