Kaliforniya’da yangınlara benzeri görülmemiş kuraklık eklendi

ABD’nin Kaliforniya eyaleti tarihinin ikinci büyük orman yangınlarını yaşarken, bu kez benzeri görülmemiş bir kuraklık ortaya çıktı.

Kaliforniya’da haftalardır aşırı sıcaklar yaşanıyor.  “Dixie Fire” adı verilen devasa orman yangını, yaklaşık bir aydır söndürülemiyor. İtfaiye servisleri şimdiye kadar 550 ev yandığını belirtiyor.

14 Temmuz’da Sierra Nevada’da başlayan “Dixie Fire”, eyalet tarihinin ikinci büyük yangını olarak şimdiden kayda geçti.

Çarşamba akşamı, alevlerin sadece yüzde 30’unu kontrol altına alabilmişti. Hava sıcaklıklarının da önümüzdeki günlerde 37,8 dereceyi aşması bekleniyor.

SU REZERVLERİ DÜŞTÜ, HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEHLİKEDE

Aşırı sıcaklar ve orman yangınlarına bu kez en kötü kuraklık dönemlerinden biri eklendi.

Su rezervleri tehlikeli bir şekilde düşerek, birçok hidroelektrik santralini tehdit etmeye başladı. Bu şekilde giderse su yetersizliği nedeniyle elektrik üretimi duracak.

Ülkenin en yüksek barajı Oroville kuraklık nedeniyle kapandı. Bu barajın hidroelektrik santrali, açıldığı 1967 yılından beri ilk kez durdu. Türbinlerin dönmesini sağlayacak kadar su yok. Bu santral 800 bin eve elektrik sağlayabiliyordu.

Kaliforniya valisi elektrik kesintisi yaşanmaması, halka tasarruf edilen her kilovat saat başına iki dolar vereceğini açıkladı. Vali, vatandaşlardan gönüllü olarak su üretimini de yüzde 15 azaltmasını istedi.