Kaliforniya’daki yangınlar kendi iklimini yaratıyor

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir orman yangını, kendi iklimini yaratarak itfaiyecilerin mücadelesini daha da zorlaştırdı.

Kaliforniya’nın en büyük yangını, şimdiden Chicago büyüklüğünde bitki örtüsünü yok etti. 

Kaliforniya’nın kuzeyindeki ormanlarda “Dixie Fire” olarak adlandırılan yangına karşı 5 bini aşkın itfaiyeci harekete geçirildi. Bu yangın, bunaltıcı sıcaklar, alarm verici düzeydeki kuraklık ve devam eden rüzgarlarla beslenerek temmuz ayı ortasından bu giderek büyüyor.

“Dixie Fire" o kadar büyük ki, son günlerde pyromuculus adı verilen şimşeklere, kuvvetli rüzgarlara neden olan bulutlar oluşturdu.

Dixie Fire, büyüklüğüne rağmen şimdilik özellikle ücra alanlara doğru ilerliyor. Şimdiye kadar sadece onlarca ev ve binanın yok olması da bu durumla izah ediliyor.

İtfaiye sözcüsü bu meteorolojik koşullarda “közlerin birkaç kilometre daha fazla uçabileceği” konusunda uyardı. Bu nedenle birçok yerleşim birimi tehdit altında.

Yangınlar 2020 yılının aynı dönemine göre üç kat daha fazla bitki örtüsünü yok etti. Oysa geçen yıl Kaliforniya yangınlar konusunda tarihinin en kötü yılını yaşamıştı.

Yangına ilişkin yürütülen soruşturmadan çıkan ilk bilgilere göre binlerce elektrik kablosunun üzerine bir ağacın düşmesi nedeniyle Dixie Fire oluştu.

Bu kabloların ait olduğu özel şirket Pacific Gas & Company (PG&E) 2018 yılında Paradise kentini neredeyse yok eden ve 86 kişinin ölümüne yol açan “Camp Fire” yangınına yol açmakla da suçlanmıştı.