Kaliforniya tarihinin ikinci büyük yangını ile mücadele ediyor

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde “Dixie Fire” adı verilen yangın, eyalet tarihinin en geniş ikinci büyük yangını olarak devam ediyor.

Kaliforniya itfaiye servisinin pazar günü verdiği son bilançoya göre, orman yangınların 13 Temmuz’da eyaletin kuzeyinde başladığından bu yana 198 bin hektarı aşkın alanı yok etti. Bu da Los Angeles büyüklüğünde bir alanı ifade ediyor.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom cumartesi günü yaptığı bir açıklamada itfaiyecilerin aralıksız çalışmasına duyduğu saygıyı ifade ederken, yetkililerin orman yönetimi ve yangın önleme kaynaklarına daha fazla imkan tanıması gerektiğini söyledi.

Newsom, “Ama kuraklık çok sert, havalar hiç olmadığı kadar sıcak. Bu yangınların iklimden kaynaklandığını açık bir şekilde kabul etmemiz gerekiyor” diye ekledi.

Aşırı sıcaklar, alarm verici düzeydeki kuraklık ve süreklilik kazanan rüzgarlarla birlikte yangınlar giderek büyüdü.

Kaliforniya’da orman yangınları sıklıkla yaşansa da iklim değişiklikleri ile birlikte son derece şiddetli hale geldi. Pazar günü eyalet genelinde halen 11 yangın devam ediyordu.

Kaliforniya’da bilinen en büyük 10 yangından 7’si 2017 yılından bu yana meydana geldi. Bunlardan 6’sı ise 2020’den beri ortaya çıktı. 

Hafta ortasında yeniden hava sıcaklıklarının 38 derecenin üzerine çıkması bekleniyor. İtfaiyeciler, yangınların 20 Ağustos’tan önce sönmeyeceği tahmininde bulunuyor.

Yangınlar nedeniyle binlerce evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Şimdiye kadar en az 370 ev ve bina yandı.

Yangına ilişkin yürütülen soruşturmadan çıkan ilk bilgilere göre binlerce elektrik kablosunun üzerine bir ağacın düşmesi nedeniyle Dixie Fire oluştu.

Bu kabloların ait olduğu özel şirket Pacific Gas & Company (PG&E) 2018 yılında Paradise kentini neredeyse yok eden ve 86 kişinin ölümüne yol açan “Camp Fire” yangınına yol açmakla da suçlanmıştı.