Küresel ısınmanın ABD’ye yıllık maliyeti: Yüz milyarlarca dolar

Donald Trump’ın ‘aldatmaca’ olarak eleştirdiği iklim raporlarının bir yenisi, küresel ısınmanın en çok Amerikan ekonomisine zarar vereceğini gösteriyor.

ABD Kongresi tarafından talep edilen ve 300’ü aşkın bilim insanının katılımıyla hazırlanan bir rapora göre, iklimsel değişiklikler ciddi ekonomik zarara yol açacak.

National Climate Assessment adlı iklim raporunun bu yılki değerlendirmesine göre, 2050 yılına kadar ABD’nin iklimsel değişikliklerden kaynaklı yıllık ekonomik zararı ‘yüz milyarlarca Dolar’ı bulacak. Bu da 2050’ye kadar onlarca trilyon dolarlık zarar demek.

Küresel ısınmanın hem Amerikan ekonomisini hem de ticaretini etkileyeceği vurgulanan raporda, ithalat ve ihracat ürünlerinin fiyatlarında yaşanacak artışlar buna örnek gösterildi. Bin sayfalık raporda, küresel ısınmanın yol açacağı felaketler nedeniyle ABD dışında yatırımları olan veya ürünlerini yurtdışından getirten şirketlerin zarar edeceğine dikkat çekiliyor.

ISINMAYLA MÜCADELE İSE EKONOMİYİ BÜYÜTECEK

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kabul edilen İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı almıştı. Trump, iklimsel değişikliklerin insan kaynaklı olduğuna dair öngörülerin olduğu raporları ‘aldatmaca’ olarak nitelendirmişti.

Ağustos ayında yayınlanan bir başka rapor ise, küresel ısınmayla mücadele etmenin ve daha fazla yenilenebilir enerjilere yatırım yapmanın dünya ekonomisine ciddi katkılarının olacağı vurgulanmıştı. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (GIEC) tarafından yayınlanan raporda, 2030’a kadar 65 milyon yeni istihdam ve 26 trilyon dolar ekonomik büyüme sağlanabileceğine dikkat çekilmişti.