Kürdistan'daki hayvan katliamına karşı çağrı

50 dernek ve federasyon, Kürdistan'da yaban hayvan katliamının yaşandığını belirterek, duyarlılık çağrısı yaptı.

Bingöl il ve ilçelerinde yaşanan yaban hayvan avına ilişkin çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve örgütü, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Temmuz başında ilçelerinde ve civar ilçelerde yaşayan yaban hayvanlardan 7 çengel boynuzlu dağ keçisinin ve 7 yaban keçisi için Tarım ve Orman Bakanlığı avlanma ihalesi açtığı anımsatıldı. Açıklamada, daha sonra gelişen tepkiler sonucu ihalenin durdurulduğunun açıklandığını ancak 9 Aralık günü, Kiğı ilçesine bağlı Selenk bölgesinde bir doğa aktivistinin dağ keçisinin avlandığı anı görüntülediği belirtildi.

DEVLET DESTEKLİYOR

Açıklamada, doğa aktivistinin jandarmaya ihbarda bulunduğu ancak avlanmaya izin verildiği yanıtını aldığının vurgulandığı açıklamada, "Ayrıca, 3 dağ keçisinin daha avlanacağının bilgisi verilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı avlak saha bilgilerinde bu bilgileri görmek mümkündür. Yöremizde Çakal ve Tilki haricinde, kanatlılar başta olmak üzere her türden yaban hayvanın avlanabileceği kayıtlıdır” denildi.

Yörede yapılan baraj ve HES’lerin ardından bölgenin iklim ve yaban demografisinin değiştiğinin kaydedildiği açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Zaten yaban hayvanlarının geçiş güzergâhları HES’lerle kesildiğinden, dağ keçileri başta olmak üzere, birçok yaban suda karşı kıyıya geçmeye çabalarken can vermektedir. Unutulmamalıdır ki doğal yaşamın sonu, hepimizin, tüm canlıların sonu olacaktır. Yöremiz ekolojisine geri dönülmez zararlar verildi. Bırakalım bari yaşayabilenler yaşasın. Av turizminden üç kuruş gelir elde edeceğiz denerek, ellerinde barut izi olan birileri bu kanlı sporu yapabilsin diye, kutsalımız olan, Peri Vadisinin gerçek sahipleri olan hayvanlarımıza dokunulmasın."

Açıklamanın sonunda, tüm duyarlı sivil toplum örgütleri ve kuruluşlarına hayvan katliamına “dur” deme çağırısı yapıldı.

İmza metnini imzalayan dernek ve federasyonlar şöyle:

"Bingöl Barosu, Binder-Fed (Bingöl Sos.Yard. Dernekleri Federasyonu), Bin-Fed) (Bingöl Dernekleri Federasyonu), Kayy-DER (Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sos.Yar.Kalkındırma ve Kültür Derneği), Binyar Bingöl ili ve Çevreleri Yardımlaşma ve Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği, Kiğıder Kiği Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği, Kiyad Kocaeli Kiğı-Yayladere İlçe ve Köyleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Kiğı Kuşçimeni Köyü Derneği, Kiğı Sırmaçek Köyü Derneği, Kiğı Nacaklı-Alagöz Köyleri Derneği, Kiğı Yazgünü Köyü Derneği, Kığı Çanakçı Köyü Derneği, Kiğı Açıkgüney Köyü Derneği, Kiğı Darköprü Köyü Derneği, Kiğı Sabırtaşı Köyü Derneği, Kiğı Ağaçöven Köyü Derneği, Kiğı İlbey Köyü Derneği, Kiğı Ölmez Köyü Derneği, Kiğı Dallıca Köyü Derneği, Kiğı Baklalı Köyü Derneği, Kiğı Aşağı Serinyer Köyü Derneği, Kiğı Eskikavak Köyü Mezrası Derneği, Karakoçan Alabal Köyü Derneği, Karakoçan Korudibi-Dumluyazı Köyleri Derneği, Karakoçan Çakan Köyü Derneği, Karakoçan Çelebi Köyü Derneği, Karakoçan Sarıbaşak Köyü Derneği, Karakoçan Yıldız Köyü Derneği, Karakoçan Çayırlgülü Köyü Derneği, Adaklı Bileşenleri Derneği, Adaklı İlçe ve Çevre Köyleri Derneği, Adaklı Hasbağlar Köyü Derneği, Adaklı Karaçubuk Köyü Derneği, Adaklı Kamışgölü Köyü Derneği, Adaklı Çevreli Köyü Derneği, Adaklı Bağlarpınar Derneği, Adaklı Yeşiltepe Köyü Derneği, Adaklı Gırasorlular Derneği, Yadad Yayladere Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yayladere Alınyazı Köyü Derneği, Yayladere Çalıkağıl Köyü Derneği, Yayladere Dalbasan Köyü Derneği, Yayladere Korlu Köyü Derneği, Yayladere Yavuztaş Köyü Derneği, Yayladere Boğazköy Köyü Derneği,Yayladere Haktanır Köyü Derneği, Yayladere Güneşli Köyü Derneği, Karlıova Kızılağaç Köyü Derneği, Karlıova Yiğitler Köyü Derneği, Karlıova Dal Ailesi Derneği."