Küresel ısınmanın etkisiyle kıyılar çekilecek

Bilim dergisi Scientific Reports’ta yayınlanan bir rapora göre küresel ısınmanın etkisiyle dünyanın birçok yerinde kıyılar çekilecek.

Hollanda’daki Twente Üniversitesi’nin öncülük ettiği araştırma yüzyılın sonuna kadar dünyanın dört bir yanında 41 nehir ağzındaki yıkıların gelişimini inceledi.

Sera gazı emisyonlarını düzenleyen senaryolara göre araştırmacılar, Fransız Atlantik kıyısındaki Gironde ve Loire Haliçinin 160 ila 480 metre arasında kaybedebileceğini tahmin ediyor.

Eğer herhangi bir şey yapılmazsa, raporda incelenen haliçlerin yüzde 90’ının yüzyılın sonunda ortalama deniz seviyesindeki yükselme nedeniyle gerilemesi bekleniyor.

Sonuçları ise şimdiye kadar öngörülenden daha önemli düzeyde olacak.  İlerleyen denizler sadece artan kıyı nüfusunu değil aynı zamanda ekonomik faaliyetleri de tehdit ediyor.

Raporun yazarlarına göre, kıyı şeritlerinin aşınmasına izin vermek, toplumların zorunlu göçü, arazi, ekosistem ve kıyı kaynaklarının kaybı nedeniyle trilyonlarca euroya mal olabilir.

Bilim insanları bu ilerleyen denizlere karşı koymak için, kum tepelerinin inşası veya kıyıların yeniden bitkilendirilmesi gibi doğal çözümler öneriyor.

Ayrıca dalgakıranların veya destek yapılarının inşası gibi daha az doğal ve çok pahalı olan başka yöntemler de öneriliyor.