Makimsilerin yüzde 95’i yok olma tehdidi altında

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (UICN), makimsilere ilişkin güncellediği raporunda, makimsilerin bilinen 111 türü ve alt türünden 105’inin tehdit altında olduğunu belirtti.

UICN, 1 Temmuz’da yaptığı açıklamada makimsilerin yüzde 95’inin yok olmakla yüz yüze olduğunu belirterek, bunların yer yüzünde en fazla tehdit altındaki primatlar haline geldiğini kaydetti.

Science et Avenir dergisine göre UICN’de türlerin hayatta kalmasından yükümlü komisyon üyesi Russ Mittermeier, “Hiç kuşkusuz, önemli bir memeli grubu ve hatta omurgalı grubu için en yüksek ‘tehdit altındaki hayvan’ yüzdeliğidir” dedi.

Raporun 2012’den bu yana yapılan ilk güncellemesinde, makimsilerin 111 tür ve alt türünden 105’inin tehdit altında olduğu kaydedildi. Bu hayvanlar sivil toplum örgütü UICN’nin kırmızı listesinde “Kritik yok olma tehlikesi” kategorisinde yer alıyor.

Sivri burunları ve uzun kuyrukları ile tanınan makimsi primatları, sadece Madagaskar’da varlık gösteriyorlar. Makimsiler özellikle tropikal ormanların sömürülmesi ve yıkımı, kuralsız tarım ve maden faaliyetlerinin kurbanı oluyorlar. Ancak en endişe verici yok olma faktörleri arasında avlanmadaki artış olarak gözlemleniyor. Bristol Zoological Society’de hayvanların korunmasından sorumlu müdür Christoph Schwitzer, büyük ölçekte ticari avlanmadan bahsederken, “Madagaskar’da böylesi hiç görülmedi” diye tepki gösteriyor.