Modern binalar sıcağa daha az dayanıklı

Yapılan bir araştırmaya göre, mimarlar ve mühendisler konutları mevcut iklim koşullarına göre planlıyorlar ancak bir kaç on yıl içerisinde daha sıcak bir iklim yaşanacağını unutuyorlar.

Geçen hafta yayınlanan araştırma İsviçre Konfederasyonu’nun talebi üzerine Lucerne teknik ve mimarlık yüksek okulu tarafından gerçekleştirildi. Araştırma göre modern konutlar iyi ısınıyor ama soğumakta sıkıntı yaşıyor. Diğer bir ifadeyle, aşırı sıcaklarda eski evlerde oturmanın daha iyi olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya öncülük eden mimar Gianrico Settembrini, eski apartmanların pencerelerinin yeni evlerinkinden çok daha küçük olduğunu ve yüksek derecedeki sıcaklıklara çok saha iyi yanıt verdiğini belirtti.

İsviçre Radyo Televizyon kurumu RTS’nin sitesine göre Gianrico Settembrini, “Bu eski apartmanlar kışın daha fazla enerji kullanmaya devam ediyor çünkü daha az iyi izole edilmiş durumdalar ama yazın avantajları var” dedi.

Modern konutlar ve büyük pencereleri, yaz döneminde daha fazla ısıtma eğilimi taşıyor. Bir kaç on yıl içerisinde hava sıcaklığı daha da arttığında durum daha da kötüleşecek. Araştırmacılar, uzun vadeli planlamaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Gianluca Sttembrini, “Güneşten daha iyi korumaya, belki de otomatik bir korumaya ve başta geceleri olmak üzere apartmanları havalandırmak için yeni konseptlere ihtiyaç var” dedi.

Sttembrini, “Bu mimarların işidir ama teknik de olanaklar sunuyor: Yazın sıcağı alıp, zemine stok ederek, kışın da ısıtmak için yeniden kullanabiliriz” diye ekledi.