Nil üzerindeki baraj bölgesel savaşa neden olabilir

Etiyopya tarafından Nil üzerinde yapılan baraja su toplanmaya başlanılması Sudan, Mısır ve Etiyopya arasında bölgesel bir savaş tehlikesini yeniden gündeme getirdi.

Mısır ve Sudan için de hayati olan Nil üzerine Etiyopya hükümeti “Büyük Etiyopya Rönesans Barajı” adını verdiği dev bir hidroelektrik santrali kurdu. Bunun ardından bir araya gelen üç ülke temsilcileri son tur görüşmelerden de bir sonuç alamadı.

Etiyopya medyasına göre görüşmelerin hemen ardından Adis Adaba idaresi baraja su toplamaya başladı.
Mısır bilginin doğru olup olmadığının resmi yoldan en kısa zamanda açıklanmasını isterken Sudan ise tek taraflı her türlü eylemi kınadıklarını duyurdu.

Sudan Tarım Bakanlığının ülkeye Dimim sınır hattından giren Nil nehrinin su seviyesinde ciddi bir düşüş olduğunu açıklaması da Etiyopya’nın barajda su tutmaya başladığının göstergesi olarak nitelendiriliyor.
Mısır hali hazırda Etiyopya’yı baraj konusunda tehdit etmiş ve ülkeye gelen suyun azalmasının ağır sonuçları olacağını bizzat Dışişleri Bakanı Sameh Sükrü’nün ağzından ifade etmişti. Sudan da benzeri bir şekilde Etiyopya’yı uyarmıştı.