Okyanus suları yükseldikçe ormanlardaki yıkım büyüyor

Küresel ısınmanın sonucu olarak okyanuslardaki su seviyesinin yükseldiği gerçeği bilinirken, Kuzey Carolina eyaleti kıyılarında yaşanan orman ölümleri yıkımın boyutlarını gösterir nitelikte.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kuzey Carolina eyaletinin tüm kıyılarında ormanların yok oluşu göz göre göre devam ediyor. Ecological Applications dergisinde geçtiğimiz ay yayınlanan bir makale, bu gerçeğe dikkat çekiyor.

Atlantik Okyanusu kıyısındaki eyalette Alligator River Ulusal Doğal Koruma Alanı’nın da içerisinde yer aldığı bir hattaki ormanların yok oluşuna değinilen bir araştırmaya dair makalede, yaşananların anormal olduğuna vurgu yapılıyor. Zira kıyılardaki ormanlık ve diğer yeşil alanlar yok olurken, yerine yeni bir şey ise bitmiyor. Buralarda kilometrelerce uzunluktaki kıyı şeridinde okyanus suyundan kaynaklı olarak ciddi bir ekolojik yıkım yaşandığı savunuluyor.

KÜRESEL ISINMAYLA SU SEVİYESİNİN YÜKSELMESİ NEDEN OLUYOR

Birçok biyolojistin katıldığı araştırmada incelenen kıyı bölgelerinde dikkat çeken orman yıkımının nedeni olarak ise küresel ısınmanın hızlandırdığı okyanus seviyesindeki yükselme gösteriliyor.

Suların yükselmesiyle birlikte kıyı şeridinde okyanus sularının toprağa karışması sonucu ormanlık alanların öldüğü savunuluyor. Araştırmada yer alan uzmanlar deniz suyunun tatlı sulardan 400 kat daha fazla tuzlu olduğuna işaret ederken, yeraltı ve yerüstünde gerçekleşen aşırı nemlenmenin yeni ağaçların çıkmasına engel olduğunu belirtiyor.

AĞAÇLARIN ADAPTE OLMASI ZORLAŞIYOR

Araştırmada yer alan uzmanlardan Emily Ury, inceledikleri kıyı şeridinde okyanus seviyesinin son bir yüzyılda 30 santimetre yükseldiğini ifade ediyor. Ury, bunun dünyanın diğer yerlerine oranla çok daha fazla olduğunu ve bölgedeki ormanlarda bulunan ağaçların yaşanan değişime adapte olmakta zorlandığının altını çiziyor.

1900’LERİN ORTALARINDAKİ KANAL VE ÇUKURLAR NEDEN OLDU

Söz konusu araştırmada, Kuzey Carolina kıyılarında son 35 yılda en az 8 bin hektarlık alanda ormanların yok olmasına neden olan bu fenomenin insan eliyle yapılan çalışmalar yüzünden bu duruma gelindiği tespitine yer veriliyor. Zira özellikle 20’nci yüzyılın ikinci yarısında kıyı şeridinde yüzlerce kilometre boyunca inşa edilen kanallar ile hendeklerin de tuzlu okyanus sularının yayılmasını hızlandırdığı ifade ediliyor.

Araştırmada, yoğun tuzlu suya maruz kalması nedeniyle ormanların yok olduğu bölgelerin kimi yerlerde okyanus kıyısından 1 kilometre kadar içerilere kadar uzandığı bilgisine de paylaşılıyor. 

Ormanlık alanlarda toprağın altına sızan tuzlu okyanus suları bitki hücrelerindeki suyu çekerek, tohumların kendi nemlerini kaybetmelerine ve kurumalarına neden oluyor. Tuzlu suya karşı hassas olan ağaçlar kuruyarak ölürken, bazı otlar ve çalılar haricinde yeni hiçbir ağacın bitmesi imkânsız hale geliyor.

TOPLAM ALANIN YÜZDE 11’İ YOK OLDU; DAHA DA ARTABİLİR

Kuzey Carolina’da incelenen kıyı şeridindeki Alligator River Ulusal Doğal Koruma Alanı’ndaki ormanlık alanların yüzde 11’i bu yüzden ‘hayalet ormana’ dönüştü. Uzmanlar, son 100 yıllık dönemde 30 santimetre kadar olan bölgedeki su seviyesindeki yükselmenin bu yüzyılın sonuna kadar 1 metre veya üzerinde olacağını tahmin ediyor. Bu ise kıyı şeridinde yaşanan orman ölümlerinin boyutlarının daha da artması ve biyo çeşitliliğin önemli oranda yok olması demek.