‘Okyanusa barış’ deklarasyonunu 26 ülke imzaladı

Fransa'daki Birleşmiş Milletler Okyanuslar Konferansına bir yıl kalırken, En az 26 ülke Cumartesi günü Kosta Rika'da düzenlenen “Immersed in change” forumunda “okyanus barış deklarasyonu” imzaladı.

İmzacılar arasında Almanya, İspanya, İsveç, Kanada, Kolombiya, Şili, İsrail ve Güney Kore ile 2025’te yapılacak BM toplantısının ortak düzenleyicileri olan Fransa ve Kosta Rika yer aldı. 

İki gün süren tartışmaların sonunda katılımcı 50 ülke okyanusların korunması için önlem alınması çağrısında bulundu. 

Forumda açıklanan bir belgede, “Okyanusu dönüştürmek, mümkün olan en iyi bilim ve bilimsel bilgiye, geleneksel bilgi ve yeniliğe dayalı, doğa için olumlu olan ekonomilerin faaliyetlerini desteklemek için eylemleri yoğunlaştırmaya kararlıyız” denildi.

Kosta Rika Dışişleri Bakanı Arnoldo André, "Okyanus artık bizim kötü muamelemize ve kayıtsızlığımıza tahammül edemez. Bu nedenle Kosta Rika'da bizler barış ilan etme zamanının geldiğine karar verdik” dedi. 

BM Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Li Junhua forumun açılışında yaptığı konuşmada “Okyanusun korunması ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı bir olasılık değil, bir zorunluluktur” diye vurguladı. 

En az 26 ülkenin imzaladığı 12 maddelik “barış bildirgesi”, 2023 yılında 70'ten fazla ülke tarafından kabul edilen ve devletlerin münhasır ekonomik bölgelerinin (MEB) ötesindeki, yani kıyılarından yaklaşık 370 kilometre uzaklıktaki suları korumayı amaçlayan açık denizlerin korunmasına ilişkin anlaşmanın onaylanması çağrısını da içeriyor.