Orman yangınları daha sık ve uzun yaşanabilir

Avustralya’da yapılan bir araştırma, geçtiğimiz yıl ülkeyi büyük bir ekolojik felaketin eşiğine getiren orman yangınlarının gelecekte daha sık ve uzun süreli meydana geleceğini gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında başlayan ve 8 Mart 2020’ye kadar süren orman yangınlarında 19 milyon hektara yakın alan kül olurken, binlerce bina yanmıştı. En az 34 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarda toplamda 1 milyar civarında hayvanın da telef olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin bilinen en büyük felaketlerinden olan yangınlara ilişkin hükümet tarafından vaat edilen soruşturma komisyonu dün çalışmalarına başladı. Komisyon, Avustralya’nın doğal felaketlere hazırlık düzeyini iyileştirmek amacını taşırken, ağustos ayına kadar birçok bilim insanıyla da bir araya gelecek.

İLK TESPİT: YANGINLAR DAHA SIK VE UZUN SÜRELİ OLABİLİR

Avustralya’da en endişe verici konulardan biri ise, orman yangınlarının başlama nedenleri ve gelecekte ne tür sıklıkta yaşanacağı.

Kraliyet Soruşturma Komisyonu adı altında çalışmalarını yürüten komisyon üyeleri, dün ilk olarak Ulusal Meteoroloji Bürosu bünyesindeki klima uzmanı Karl Braganza ile bir araya geldi. Braganza’nın söyledikleri, Avustralya’nın yangınlara ‘alışması’ gerektiği yönünde.

19 VE 20’NCİ YÜZYILLARA ORANLA ÇOK DAHA SIK YAŞANIYOR

Geçen yıl başlayan ve 9 ay kadar süren yangınların ‘istisnai olmadığının’ altını çizen Braganza, yangınların çıkış nedeninin giderek uzayan kuraklık dönemleri olduğunu vurguladı. Braganza, bu yüzyılda daha da belirginleşen iklimsel eğilim nedeniyle kuraklıkların ve yangınların sayısındaki artışa işaret ederken, “Bu tür hava olaylarına dair verilere bakıldığında, sıklık oranının arttığı görülüyor” diye konuştu.

19 ve 20’nci yüzyıllara dikkat çeken Braganza, o dönemlerde orman yangınlarının bu yüzyıldaki kadar sık olmadığına işaret etti.

KÜRESEL ISINMA YAZ MEVSİMİNİ UZATIYOR

Bilim insanlarının orman yangınlarına ilişkin bir diğer tespiti ise, küresel ısınma nedeniyle yaz mevsimimin giderek uzaması ve kış mevsiminin kısalması nedeniyle yazın daha tehlikeli bir hal aldığı. Bu da orman yangınlarıyla mücadeleyi daha da zorlu bir hale getiriyor.

Avustralya’da geçtiğimiz yılın haziran ayında başlayan yangınlar, eylül ayında daha da büyümüş ve yoğunluklu haliyle şubat ayına kadar sürmüştü. Yangınlar belli bölgelerde mart ayı başına kadar devam etmişti.

Avustralya hükümetinin kurduğu komisyon, yangınlarla mücadeleye yönelik eleştiriler üzerine kurulmuştu. Komisyonun hem hükümetin politikalarına ilişkin değerlendirmesini hem de gelecekteki alınması gereken önlemlere ilişkin önerilerini ağustos ayı sonunda açıklaması planlanıyor.