'Orman yangınları ile ekolojik soykırım yapılıyor'

Kürdistan'daki orman yangınlarının özel savaşın bir politikası olduğunu söyleyen Hevsel Koruma Platformu Sözcüsü Vahap Işıklı, her yerde ekolojik soykırım yapıldığına dikkat çekti.

Türk devletinin Kürt halkına karşı sürdürdüğü savaştan kaynaklı Kürdistan doğası da yıllardır saldırıların hedefinde. Hevsel Koruma Platformu Sözcüsü Vahap Işıklı, Türk devletinin Kürdistan'daki doğa katliamlarına ilişkin konuştu. Türkiye metropollerinde rant politikaları sonucu ormanların yakıldığını söyleyen Işıklı, Kürdistan'da ise devletin savaş politikalarından kaynaklı doğa katliamı yapıldığını söyledi.

Her yıl özellikle Haziran ayında bilinçli bir şekilde Kürdistan'da ormanların yakıldığına işaret eden Işıklı, "Günlerdir Kürdistan ormanlarını yakıyorlar ama yangınlara hiçbir şekilde müdahale edilmiyor. Nusaybin'den Cudi'ye, Gabar'dan Besta'ya ve Lice'den Dersim'e kadar orman yangınları olur.

Kürdistan'da yakılan ormanların yerine daha sonra karakol yapılıyor. Türkiye'de ise yakılan ormanların yerine yüksek binalar dikiliyor. Her askeri operasyon önce yine bölgede yangın çıkarılıyor. Yangın olduğuna dair yetkililere ihbar yapıldığında şu cevabı veriyorlar; 'Yangını söndürmek için suyumuz yok, ekibimiz eksik kimseyi yollayamıyoruz.' Bunu sebebi de askeri operasyonlardır. Bu yüzden doğaya karşı ekolojik bir soykırım yapılıyor. Bunu üstüne bir de HES ve barajlar da yapılınca bölgede bir bütünen doğa soykırımı yaşanıyor" diye konuştu.

KAZ DAĞLARI İLE KÜRDİSTAN DAĞLARINDAKİ YANGIN ARASINDA HİÇBİR FARK OLMAMALI

Ormanların yok edilmesi ve doğa katliamlarının yaşanmasından kaynaklı farklı hastalıkların da yaşandığını vurgulayan Işıklı devamla şunları belirtti: "Bu durum koronavirüs salgınında ortaya çıktı. Birçok farklı hastalık kendini gösteriyor ve çabuk yayılıyor. Ormanlar bu yüzden bir koruma gücü de oluyor. Kaz dağları ile Kürdistan dağlarında çıkan yangın arasında hiçbir fark yok. Ama maalesef ekolojistler ve kamuoyu olaya o şekilde bakmıyor.

Nerede olursa olsun orman yangınlarına ve doğa katliamına karşı çıkmalıyız. Hepsi de doğanın dengesini tehlikeye sokuyor ve bu durum hepimizi etkiliyor. Sadece bir ağaç bile zarar görürse ormanda yaşayan canlılar da zarar görüyor. Orman yangınlarında birçok canlı yandı ve büyük zararlar gördü. Hevsel Koruma Platformu olarak bu durumun takipçisi olacağız. Her insanın doğa katliamlarına karşı çıkması ve doğaya sahip çıkması gerekiyor."