Ormanlar CO2 hapsederken CO2 salan kaynaklara dönüşebilir!

Şimdiye kadar karbondioksiti hapsederek atmosfere ulaşmasını engelleyen ormanların, karbondioksiti geri salarak bu rollerini uygulayamama ihtimali de bulunuyor.

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada, tropikal ormanların bugüne kadar Dünya için hayati önemdeki karbondioksit (CO2) depolama rollerinin tehlikeye girebileceği uyarısında bulunuldu. Araştırma Paris’teki ‘Kalkınma İçin Zirai Araştırmalar Uluslararası İşbirliği Merkezi’ (CIRAD) uzmanlarınca yapıldı.

CIRAD tarafından yapılan basın açıklamasında, tropikal ormanlardaki gündüz sıcaklığının 32 dereceyi aşması durumunda hapsettikleri karbondioksiti atmosfere salma ihtimalinin bulunduğuna işaret edildi. Bu sıcaklığın küresel bazdaki ısınma artışının 2 dereceyi bulması halinde gerçekleşeceği belirtildi.

ISINMA ARTTIKÇA AĞAÇ SAYISI DÜŞECEK

Bu iddiaya kaynak olarak gösterilen en önemli fenomen ise, küresel ısınmayla birlikte ağaçların gelişiminin yavaşladığı ve ormanlardaki ağaç ölüm oranlarının artacak olması.

Araştırma kapsamında dünyadaki 813 ayrı tropikal ormanda bulunan yarım milyonu aşkın ağacın karbon stoklama kapasiteleri incelendi. Bu ormanların günümüzde yaşanan sıcaklık artışlarına rağmen halen yoğun bir biçimde karbondioksit stokladıkları belirtilen araştırmada, tüm dünyada bir yüzyıl boyunca gerçekleşen karbondioksit salınımlarının dörtte birinin tropikal ormanlarca hapsedildiği gerçeği hatırlatıldı.

CO2 HAPSETME KAPASİTELERİ 32 DERECEYE KADAR STABİL KALIYOR

Araştırmada yer alan CIRAD üyesi Bruno Hérault’a göre, tropikal ormanların CO2 hapsetme kapasiteleri belirli bir düzeye kadar mümkün. Hérault, bu ormanların gündüz sıcaklığı 32 dereceye ulaştığı anda CO2 stoklarının düşmeye başladığının altını çizdi.

2 DERECE SICAKLIK ARTIŞI HEDEFİ: YETERLİ DEĞİL

Uzmanların dikkat çektiği bir diğer nokta ise, 2015 Paris Anlaşması ile belirlenen küresel ısınmanın bu yüzyıl sonuna kadar 1880 yılı öncesine oranla 2 derecenin altında tutulması hedefinin yetersiz olacağı. Halen ısınma artışı 1,1 derece düzeyinde seyrediyor.

DÖRTTE ÜÇÜNÜ İLGİLENDİRİYOR

Araştırmanın başyazarı Martin Sullivan’a göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen bu hedef tutturulsa bile çok geç kalınmış olacak. Zira 2 derecelik bir küresel ısınma artışı zaten tropikal ormanların birçoğunda gündüz sıcaklığının 32 dereceye ulaşması ve ağaçların CO2 stoklama kapasitelerinin düşmesi demek.

CO2 stokları düşecek ormanların tüm dünyadaki tropikal ormanların dörtte üçünü bulacağı da araştırmada ulaşılan bir başka sonuç.

ORMANLAR EMİSYON KAYNAĞINA DÖNÜŞECEK

Burada gizli olan diğer bir gerçek de söz konusu ısınmayla birlikte bugüne kadar CO2 hapsederek atmosferdeki kirliliğin boyutlarını azaltan tropikal ormanların ‘CO2 salınım kaynağına’ dönüşecek olması.

Martin Sullivan’a göre, yaşanacak her 1 derecelik sıcaklık artışıyla birlikte tropikal ormanlardan 51 milyar ton CO2 atmosfere salınmış olacak.

Geçtiğimiz yıl tüm dünyada atmosfere salınan CO2 miktarı 37 milyar ton olarak hesaplanmıştı. Bu araştırma, küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması gerektiğini de net bir biçimde ortaya koyuyor.