Otomotiv sektörü emisyon değerlerini tutturamayacak

AB’nin otomobillerin emisyon değerlerini sınırlandıran düzenlemeleri ardından birçok otomobil üreticisini milyarlarca Euro cezalar bekliyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen ve otomobillerin karbondioksit (CO2) değerlerinin ciddi bir biçimde azaltılmasını öngören düzenleme, önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe giriyor. 2021’den itibaren üretilecek yeni otomobillerin ortalama emisyon değerlerinin kilometre başına 95 gramı aşmaması gerekiyor.

Üreticilerin AB tarafından belirlenen değerlerin üstündeki her bir gram CO2 ve araç için ödenecek ceza miktarı 95 Euro ceza ödemeleri söz konusu olacak.

Ancak birçok otomobil üreticisinin üretilecek yeni araçlarının toplamının ortalama değerlerini bu seviyeye düşürmekte zorlanacakları biliniyor. Bu ise Avrupa’da önde gelen 13 otomobil üreticisinin önümüzdeki yıldan itibaren milyarlarca Euro ceza ödemesi anlamına gelecek. PA Consulting adlı şirketin tahminlerini duyuran Der Spiegel dergisine göre, bu cezaların yıllık 14,5 milyar Euro’ya kadar çıkabilecek.

DÜŞÜRMEK YERİNE YÜKSELTTİLER

PA Consulting tarafından yapılan değerlendirmeye göre, son yıllarda Avrupa’da üretilen araçlardan salınan CO2 emisyonları düşmek yerine arttı. Bunda özellikle beygir gücü yüksek araçlar ile é sportif çok amaçlı araç’ (SUV) modellerine olan talebin artması etkili oldu.

Spiegel’in haberine göre, bu konuda en fazla zorlanacak markaların başında 2017 birleşmeyle Renault-Nissan-Mitsubishi adını alan şirket ile Volvo geliyor. Hibrit araçlarda önde gelen Toyota’nın dahi AB’nin getirdiği limite uymakta zorlanacağı belirtiliyor.

EN FAZLA CEZA VOLKSWAGEN’A GELEBİLİR

Aynı verilere göre, 2015 yılında emisyon değerlerini gösteren softwarelerde hile yaptığı ortaya çıkan Alman otomobil şirketi Volkswagen’in (VW) ödeyeceği ceza miktarı rekor düzeyde olacak. Bu miktarın yıllık 4,5 milyar Euro olacağı tahmin ediliyor. VW’nin önümüzdeki yıl içinde üreteceği yeni araçların ortalama emisyon değerlerinin kilometre başına 107 gramın üzerinde olacağı öngörülüyor.

Fiat-Chrysler, Mazda veya Honda gibi markaların emisyon değerlerinin ortalamasının ise AB’nin belirlediğinden ortalama 25 ila 29 gram daha fazla olacağı hesaplanıyor. Ancak VW’ye göre pazardaki payları daha düşük olan Fiat-Chrysler’in ödeyeceği ceza 2,4 milyar Euro’da kalacak.

Ford’un ortalama CO2 emisyon değerlerinin mevcut durumda 111 gram, BMW’nin ise kilometre başına 103 gramda olduğu ve 95 gram hedefine yaklaşmakta olduğu görülüyor. Ancak bu da şirketlerin 2021’den itibaren yüz milyonlarca hatta 1 milyar Euro civarında ceza ödemesini beraberinde getirecek.

EMİSYON DEĞERLERİ DÜŞÜK GÖSTERİLMİŞTİ

Küresel ısınmaya yol sera etkili gazların başında gelen CO2 emisyonları özellikle bireysel araçların aşırı kullanımı nedeniyle artmaya devam ediyor. Neredeyse her hanede en az bir taşıtın olduğu Avrupa ülkelerinde en fazla kirlilik Almanya kaynaklı. Elektrik üretiminde kömür santrallerinin payının üçte birin üzerinde olduğu Almanya, Fransa’nın iki katı kadar CO2 salıyor. Ancak Almanya’nın nüfusu 82 milyon iken Fransa’da 67 milyon nüfusa sahip ve kişi başına kirletme oranı Almanya’da çok daha yüksek.

Alman otomotiv devi VW, 2015 yılında emisyon değerlerinin düşük gösterildiğinin ortaya çıkmasıyla ciddi bir skandalla sallanmıştı.