Pestisit kullanımı azalmak yerine arttı

Son yıllarda kanserojen etkileri nedeniyle kullanımı tartışma konusu olan böcek ilaçlarının tarımda kullanımı da artış gösteriyor.

Fransa’da tarım, sağlık, çevre ve araştırma bakanlıklarının yaptığı ortak açıklamaya göre, kanserojen etkileri tartışma konusu olan tarımda kullanılan böcek ilaçları (pestisitler) giderek daha fazla kullanılıyor.

Açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin son yıllarda yasaklanmasını tartıştığı pestisitlerin Fransa’da 2014-2016 yılları arasında yüzde 12 daha fazla kullanıldığı belirtildi.

Dört bakanlığın açıklamasına göre, oluşturulacak ‘Stratejik Oryantasyon ve Takip Komitesi (COS) tarafından pestisit kullanımı daha yakından takip edilecek. Bakanlıkların hedefinde, tarımda daha az pestisit kullanılmasının sağlanması var. Bu amaçla 2008 yılında hayata geçirilen Ecophyto adlı planlar oluşturulmuş ve pestisit kullanımının 2018’e kadar yarı yarıya düşürülmesi hedeflenmişti.

Ancak France Nature Environnement adlı derneğe göre, hükümetlerin 2008’den bu yanaki Ecophyto planları, hedeflenenin aksine pestisit kullanımının artışını engelleyemedi.

Fransız Tarım Bakanlığı ise, pestisit kullanımının olmadığı çiftliklerin sayısının 2021 yılına kadar 3 binden 30 bine çıkarılmasını hedefliyor.