Pestisitlerin arılar için yol açtığı tehlike hafife alındı!

Yapılan bir araştırmaya göre zirai kimyasallardan oluşan bir kokteyle maruz kalmak arı ölümlerini önemli ölçüde arttırıyor.

Araştırma çarşamba günü Nature dergisinde yayınlandı. Araştırmaya göre zirai kimyasalların oluşturduğu bu durum, ilgili ürünlerin pazarlamasını düzenlemekten sorumlu yetkililer tarafından hafife alınıyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, arılar küresel gıdanın yüzde 90'ını sağlayan 100 ekili türün 71'ini tozlaştırıyor (polinize ediyor). Son yıllarda pestisitlere (böcek ilaçları) karşı çok hassas olan polinizatör böcek popülasyonlarının çökmesi, tarımsal üretimi tehdit ediyor.

Natur dergisindeki geniş çalışma, son 20 yılda yayınlanmış düzinelerce başka araştırmayı kapsarken, tarımsal kimyasalları, parazitler ve yiyecek arama, koloninin hafızası ve üremesi de dahil olmak üzere arı davranışını etkileyen yetersiz beslenme arasındaki etkileşimlere bakıyor.

Farklı pestisitlerin ve diğer kimyasalların birleşik etkisinin, muhtemelen her birinin etkilerinin toplamından daha büyük olduğunu gösteriyor.

Austin'de bulunan Texas Üniversitesi'nden bu çalışmanın ortak yazarı Harry Siviter, "Birden fazla zirai kimyasal arasındaki bu etkileşimler arı ölümlerini önemli ölçüde artırıyor" dedi.

Harry Siviter, "Düzenleyiciler, kullanımlarına izin vermeden önce zirai kimyasallar ve diğer çevresel stres etkenleri arasındaki etkileşimleri göz önünde bulundurmalıdır" diye ekliyor.

Bu çalışma, mevcut haliyle düzenleme sürecinin arıları çok düzeyli zirai kimyasallara maruz kalmanın istenmeyen sonuçlarından korumadığını gösteriyor. Değişiklik yapılmaması, insanların ve ekosistemlerin sağlığına zararlı olacak şekilde arı popülasyonları ve polinizasyon hizmetlerinin azalmasına neden olacak.

Nature'da yayınlanan bir yorumda, Fransa'daki Ulusal Tarım, Gıda ve Çevre Araştırma Enstitüsü'nde (Inrae) araştırmacı olan Adam Vanbergen, polinizatör böceklerin yoğun tarımın yanı sıra yabani çiçeklerden gelen polen miktarlarının azalması ile tehdit altında olduğunu hatırlatıyor.

Adam Vanbergen, bal üretimi için oluşturulan büyük kovanların da polinizatörlerin parazitlere ve hastalıklara açık hale getiren ek bir faktör olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmacı, yürütülen çalışma için "Arıların yoğun bir yetiştirme ortamında karşılaştıkları tarım kimyasalları kokteylinin popülasyonları için bir risk oluşturabileceğini doğruluyor" diye belirtiyor.

Vanbergen, şimdiye kadar dikkatlerin bal arılarına odaklandığını, ancak farklı tepki verebilecek diğer polinizatörler üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

2019'da bilim adamları, dünyadaki böcek türlerinin neredeyse yarısının tehlikede olduğu ve yüzyılın sonuna kadar üçte birinin neslinin tükenebileceği konusunda uyarmıştı.