Pompeii’de felaketin tarihini değiştiren yazı

İtalya’nın Pompeii kentini yok eden Vezüv Yanardağı patlamasının tarihini değiştiren bir yazı bulundu.

Arkeologlar, yanardağ külleri altında kalan Roma kenti Pompeii’de bir villanın duvarında tarih değiştiren bir yazı buldu.

Pompeii’deki kazı çalışmalarının müdürü Massimo Osanna, villa duvarında bir işçiye ait olduğu tahmin edilen kayıtta “Kasım tarihinden 16 gün önce” yazılı olduğunu belirtti.

Osanna’ya göre bu yazı, 17 Ekim tarihine denk geliyor. Buna göre yanardağ patlaması Ağustos 79’da değil, Ekim 79’da yaşandı. Ossana, “Yazının Ekim 79'da kazınmış olması muhtemeldir” dedi.

Felaketten yaklaşık 30 yıl sonra Romalı yargıç ve yazar Gaius Plinius Caecilius Secundus tarafından yanardağ patlamasına ilişkin yazılan bir öykü nedeniyle uzun zaman boyunca Pompeii’nin 24 Ağustos 79’da yok olduğu düşünüldü.

Ancak Massimo Osanna, daha önce de alanda bulunan bir çok unsurun yanardağ patlamasının sonbaharda gerçekleştiğine işaret ettiğini söyledi.

İtalya Kültür Bakanı Alberto Bonisoli, “Bugün, belki de büyük bir tevazu ile, tarih kitaplarını yeniden yazacağız zira volkan patlamasını Ekim ayının ikinci yarısı olarak tarihlendiriyoruz” dedi.

Tarihi Pompeii kalıntıları, Roma’da arena Kolezyum’dan sonra en fazla ziyaret alan tesis olarak biliniyor. 2017 yılında 3.4 milyon kişi Pompeii’yi ziyaret ederken, 2018 yılının sadece ilk sekiz ayında bu sayı 3 milyona yaklaştı.