Tehlike altındaki canlı türleri için zirve başlıyor

Nesli tükenme tehdidi altında olan canlı türlerinin ticaretini önleme amacıyla Cenevre’de başlayacak uluslararası toplantıda, onlarca önerinin tartışılması öngörülüyor.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde Cumartesi günü başlayacak olan Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)’in 18’inci toplantısında birçok hayvan ve bitki türüne yönelik tehdit ele alınacak. Bu yılki toplantıda özellikle fil ve jaguarların yanı sıra tropikal bölgelerdeki ağaç türlerine öncelik verilecek.

CITES Genel Sekreteri Ivonne Higuero, yapılacak toplantının daha önce yayınlanan ve toplu katliamlara dikkat çeken raporun sonrasına geldiğini belirtti.

Higuero, CITES’in ticari nedenlerle hayvan ve bitki türlerinin yok edilmesinin önüne geçilmesi için en önemli araç olduğunun altını çizdi.

CITES adlı sözleşmeye imza atan 183 ülkenin delegelerinin iki hafta boyunca 57 öneri üzerinde tartışması planlanıyor. CITES’in halen tehlike altında olarak listelediği 36 bini yakın canlı türünden bazılarının listeden çıkarılması, bazılarının ise eklenmesi öngörülüyor.

Müzakerelerde özellikle Afrika’nın güneyindeki ülkelerde önlenmeye çalışılan fildişi ticaretinin gündeme geleceği biliniyor. Kimi ülkelerin fildişi ticaretinin yeniden serbest bırakılmasını istediği bildiriliyor. Ancak hem Afrika’da hem de başta İsviçre olmak üzere Avrupa’da birçok ülke ise bunun tümüyle yasaklanmasından yana.

Avrupa ülkelerinin 16’ncı ve 17’nci yüzyıldan itibaren başlattığı sömürgeleştirme politikalarının öncesinde dünyada 20 milyon filin olduğu tahmin edilirken, bu yıl itibariyle bu sayı 350 bine kadar düşmüş durumda.

1973 yılında kabul edilen ve 1975’te yürürlüğe giren CITES’in bürokratik ağırlığının yanı sıra her iki ya da üç yılda bir konferanslar düzenlemesi eleştiriliyor.