Temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay oldu

Temmuz ayı her ne kadar genellikle yılın en sıcak ayı olsa da, 2019 yılında bugüne kadar bilinen en sıcak ay olarak kayda geçti.

İklim değişikliklerine ilişkin Copernicus Avrupa servisine göre, Temmuz 2019 dünyada bugüne kadar ölçülmüş en sıcak ay oldu.

Servisin şefi Jean-Noël Thépaut yaptığı yazılı açıklamada, “Sera gazı emisyonlarının sürmesi ve küresek düzeyse sıcaklıkların artmasına etkisiyle birlikte, rekorlar kırılmaya devam edecek” dedi.

Copernicus verilerine göre, hava sıcaklığı Temmuz ayında sıcaklık değeri, El Nino doğa olayı etkisinin güçlü olduğu Temmuz 2016’ya göre 0,04 derece daha yüksek oldu. Bir önceki sıcaklık rekoru Temmuz 2016’da kırılmıştı.

Temmuz 2019’daki hava sıcaklığı, 1981-2000 dönemine göre ortalama 0,56 derece daha yüksek olurken, BM’nin iklim uzmanlarının referansları göz önüne alındığında, sanayi öncesi döneme göre 1.2 derece daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün tahminlerine göre 2019 yılı da son beş yılın en sıcak yılı olacak.

Temmuz ayı özellikle Batı Avrupa’da kısa ama çok yoğun aşırı sıcakların yaşandığı ay oldu. Fransa, Almanya, Belçika ya da Hollanda gibi ülkelerde sıcaklık rekorları kırıldı.

Copernicus’a göre hava sıcaklıkları Alaska, Groenland ve Sibirya’nın bazı bölgeleri ile Orta Asya ve Antarktika’nın bazı bölgelerinde de normalin üzerine çıktı.